Det smarta hemmet

Magnus Östberg

Det smarta hemmet är här för att stanna. I takt med att allt mer produkter går att koppla ihop och kommunicera med rör vi oss sakta men säkert mot en värld som tidigare bara funnits i science fiction-filmer.
– Idag är det inte bara smidigheten som är i centrum. Genom att koppla ihop olika produkter och tjänster kan du också spara pengar, berättar Markus Edgar på Edgar Security.

Ett hett julklappstips i år är Googles röststyrningsassistent. Eller som den kallas av Google själva; Google home.
– Det helt enkelt en högtalare som du styr med rösten genom att säga ”Hej Google”. Sedan får du svar på allt som Googles assistent kan hjälpa till med. Det kan vara allt från vädret till faktabaserade frågor, berättar Markus Edgar som driver Edgar Security.
Men det smarta hemmet är så klart mer än en röststyrd assistent. På Edgar Security har man jobbat med smarta lösningar och säkerhet i snart två år.
– Vi ser en stark koppling mellan det traditionella säkerhetsområdet, med till exempel olika typer av larm, och det smarta, uppkopplade hemmet, säger Markus Edgar.

En stor problematik kring det smarta hemmet har länge varit hur man ska få olika produkter och tjänster att kommunicera med varandra.
– Vi har valt att lösa det genom att en plattform, en homegate, som går att använda för att koppla ihop tusentals olika produkter och tjänster.  På så sätt blir ditt smarta hem skalbart och du kan lägga till nya produkter och tjänster i takt med behov och önskemål, berättar Markus.
Ditt smarta hem styr du via en app i telefonen vilket gör att du kan kontrollera allt från energiförbrukning till vilka som kommer och går.
– Just energiförbrukningen är ett konkret exempel på en funktion där det smarta hemmet blir just smart. Genom att koppla ihop husets uppvärmning med aktuella väderprognoser kan du spara pengar genom att anpassa värmen efter temperaturen, säger Markus.

Det smarta hemmet är ett koncept som inte bara tilltalar privatpersoner. För företag, kommuner och institutioner finns breda användningsområden, menar Markus.

Markus Edgar

– Vi ser att smarta säkerhetslösningar ökar kraftigt hos både företag och offentliga verksamheter. Som till exempel smarta trygghetslarm som är utformade som klockor. Eller medicinska tjänster som larmar vid en viss förändring. Möjligheterna är i princip oändliga, menar Markus.

Men tekniken till trots – produkter och tjänster inom området måste vara enkla att använda och tillföra något, menar Markus.
– Vi ser alltför många tjänster och produkter som är svåra och krångliga. Det vill vi undvika och fokuserar mycket på användarvänlighet, säger han.

Den första december lanserar Edgar Security sitt eget koncept för det smarta hemmet. Håll utkik på företagets hemsida för mer information.