Drömbokningen är på gång i år

Redaktionen

Med ett brett musikintresse och  genuint samhällsengagemang har Maria Stejdahl tagit Eksjö stadsfest genom en pandemi och vidare in i 20-talet. Nu blickar hon framåt mot årets stadsfest och avslöjar att det är mycket spännande bokningar på gång. – Vi har en drömbokning på gång, säger Maria.

Miss Li, Moneybrother och Maja Francis är tre av de artister som presenteras hittills till årets stadsfest. Men det kommer mera. 

– Vi har en riktig drömbokning på gång i år. Går den i lås känns det som om vi sluter en cirkel. Det är en artist som började för många år sedan på en liten scen men som verkligen vuxit och blivit folkkär, säger Maria. 

Maria Stejdahl är Eksjö stadsfest-ordförande sedan 2017. Sedan dess har hela världen gått igenom en pandemi vilket innebar en inställd stadsfest 2020 och en i mindre skala 2021. Med förra årets succé i ryggen blickar nu styrelsen fram emot ännu en välfylld musikfest. 

– Vi gjorde ju en ommöbleringar på torget till förra året och vi tittar hela tiden på publikflöden och liknande för att det ska bli så bra upplevelse som möjligt, berättar Maria. 

Att hela tiden utvecklas är något som Maria återkommer till under intervjun. 

– Vi har ju möjlighet att nå ut till så många människor genom stadsfesten. Då är det naturligt för oss att jobba med olika utvecklingsområden som hållbarhet eller “Dare to care”, säger Maria.

Rektor och stadsfestgeneral

Till vardags är Maria rektor i Aneby kommun. Hon leder Vireda rektorsområde med ett stort antal lärare och pedagoger utspridda över flera skolor och förskolor. 

– Det finns många likheter mellan uppdraget som ordförande för stadsfesten och att vara rektor. Båda uppdragen handlar om att vara en god ledare och jag tror jag har lärt mig saker som jag har nytta av i båda uppdragen, berättar hon. 

En sak som Maria lyfter fram genom hela intervjun är “vi-känslan” i gruppen som driver stadsfesten framåt. 

– Vi har blivit ett tajt gäng med en bra vi-känsla. Det är något jag tagit med mig i jobbet som rektor. Att motivera personalen att ta ett stort ansvar och att lita på dem är viktigt för mig, berättar hon. 

Maria har alltid haft en stort samhällsengagemang och brunnit för att hjälpa barn och unga. Sedan 2009 är hon även stödfamilj. Marias pappa var ju även kommunstyrelsens ordförande i Eksjö (Lennart Bogren, C) under många år och det ligger nära till hands att fråga om politiken är något som lockar Maria?

– Som politikerbarn har jag sett baksidan och vet att det kostar på att vara politiker. Jag tycker att pappa är fantastisk på alla sätt och har en förmåga att prata så att det når ut. Hade du frågat mig för några år sedan hade den dörren varit helt stängd. Nu står den kanske lite på glänt, berättar hon. 

Jobbet som rektor kräver mycket tid utöver ordinarie arbetstid i form av föräldramöten, arbetsplatsträffar och annat. Det gör även rollen som stadsfestchef.

– Det händer att folk frågar mig om jag har fler timmar på dygnet än andra. Men om man gillar att göra meningsfulla saker för andra kan man jobba hur mycket som helst. Det blir ju mycket kvällar och helger som går åt till stadsfesten så klart. Men det har blivit en livsstil, berättar hon. 

Musiken som grund

Grunden för Eksjö stadsfest är ju trots allt musik. Och det var så klart musikintresset som fick Maria att engagera sig från allra första början. 

– Jag älskar musik och har ganska bred musiksmak. Jag brukar inte hinna se så mycket på stadsfesten men brukar försöka boka in en konsert som jag bara måste se varje år, säger hon.

Även om Maria varit ordförande i föreningen i sex år har hon varit engagerad sedan 2009. Då började hon som funktionär och året efter blev hon funktionärsansvarig. 

– Min yngsta dotter var 1,5 år när jag började jobba med stadsfesten. Nu är hon 15 år. Hon är en del av den generationen som inte vet något annat än att det alltid funnits en stadsfest i Eksjö. Lite som den generation som växte upp med Hultsfredsfestivalen. Det bidrar till en viss stolthet, säger Maria. 

Men trots den tid hon lägger ner på både jobb och stadsfest känns Eksjö stadsfests ordförande rätt lugn. 

– Mitt liv är lugnare nu än på många år. Barnen är större och jag är ganska disciplinerad och strukturerad i båda mina roller. Sen är det ju så fruktansvärt roligt, avslutar hon.

The Ark på Eksjö Stadsfest 2011. Foto: Johan Lindqvist