Ebba lever drömmen i London

Kristoffer Karlsson

ebba-eksjo1

En karriär i modebranschen är något som väldigt många drömmer om, men för eksjötjejen Ebba Bengtsson är det inte längre bara en dröm. Efter studier på London College of Fashion har hon nu fått jobb som Window Dresser på Zara.
– Jag ingår i ett display-team som stylar skyltfönster för butikskedjan Zara, berättar Ebba.

För några år sedan packade Ebba väskan och drog över Nordsjön till London för att studera mode.

– London är ett modemekka och jag har alltid varit intresserad av just den branschen. Dessuton tilltalade utbildningen Fashion Business mig otroligt mycket, berättar Ebba.

Att komma från lilla Eksjö till stora London kändes i början väldigt nytt och osäkert.

– Det var inte bara en ny stad. Det var nya människor, ny skola, ett nytt land och inte minst ett helt nytt språk, säger Ebba. Jag har aldrig haft problem med språk, men om jag tittar tillbaka på det här året så har jag utvecklats otroligt mycket. Idag pratar jag mer engelska än svenska, fortsätter hon.

Ebba har alltid varit intresserad av mode och fotografering och har så länge hon kan minnas experimenterat med sin egen stil.

– När jag gick i femman startade jag min första blogg och jag plåtade med en grön digitalkamera jag hade fått genom att sälja jultidningar, berättar hon.

I modebranschen är Grace Coddington Ebbas största förebild, men hon väljer också att lyfta fram två andra stora föreblider.

– Mina föräldrar! De har varit med om mycket och vet hur man tar sig igenom diverse problem.

– Jag saknar min familj och mina vänner jättemycket hela tiden. Men då brukar jag påminna mig själv om varför jag flyttade hit och och hur långt jag har tagit mig här, berättar Ebba.

Att styla ett skyltfönster kanske inte låter som något speciellt avancerat, men det finns många saker att ta hänsyn till.

– Man börjar alltid med att klä av och plockar ner alla provdockor. Sen stryker jag de nya kläderna och bestämmer vilken position provdockorna och dekorationen ska ha, samt vilken outfit som ska på vilken provdocka för att skapa balans i fönstret. Sen klär jag på dem och placerar ut dem på rätt plats, förklarar Ebba.

– Nu är det dags för det roliga – stylingen. Då skulpterar jag kläderna, för att det ska se så proffsigt ut som möjligt. Allt som syns på kläderna, som veck och ”rynkor” är skapat. Det tar massor med tid och är väldigt svårt att få till, men det blir sjukt coolt när det väl är klart. Sen skickar jag bild till vår country manager som godkänner eller ger kritik på det jag gjort. Jag avslutar med att måla golv, fixar priser och städar ut allt, berättar hon.

Sin inspiration hittar Ebba överallt.

– Framför allt på gatorna här i London. Det finns så extremt mycket inspirarande människor här. Både stilmässigt och karriär-mässigt, säger Ebba

– Jag försöker att inte tänka så mycket på framtiden. Det enda jag vet är att jag vill lära mig mer och ta mig längre i livet, säger Ebba. Jag vill få viktigare jobb, skaffa mig mer erfarenheter och skapa mig en stabil karriär. Om det blir i London eller någon annan stans i världen vet hon inte än.

Några planer på att flytta hem till Eksjö igen har hon dock inte.

– Nej, jag kommer inte att flytta till Eksjö igen. Sorry mamma, skrattar Ebba.

Trendspaning med Ebba Bengtsson

ebba-eksjo3Vad är nästa stora modefluga som alla i Eksjö kommer att ha på sig?

Haha, den var svår. Till en stad som Eksjö kommer inte modetrenderna lika snabbt som till London.

– Men jag tror att det kommer bli väldigt mycket romantiska volanger och raffels på tjejerna i sommar, säger Ebba. I vår/sommar kommer jag att matcha min klänning med en skinnjacka och ett par grova boots med metallic details, säger Ebba.

ebba-eksjo2