Foto: Alexandra Bjerhag
För många av oss är en rundvandring bland tusenliterstankar och löpande band på Carlsbergs eller Åbro Bryggeri det närmsta vi kommit ölproduktion. I den jämförelsen känns det nästan som magi att det går att tillverka öl i en liten lokal på 17 kvadratmeter i en enkel garagelänga i ett av Eksjös villakvarter.
– Jämfört med många mikrobryggerier, som producerar betydligt mer, är detta egentligen ett nanobryggeri, säger Christoffer Neese, som jämför utmaningen att jobba på liten yta med storstadens compact living.
– Man tvingas att tänka ut smarta funktionella lösningar.
Öltradition
Redan under studietiden i Lund fick Christoffer Neese upp ögonen för ölbryggning. Några grytor och en jäshink i lägenheten kompletterades med goda råd från en kompis och instruktioner från internet. När Christoffers fru fick jobb på Höglandssjukhuset och familjen flyttade tillbaka till Eksjö bestämde sig Christoffer för att ta en paus i juridikstudierna. Tillsammans med Eksjökillen Simon Jarl började han forska om stadens öltradition.
– Vi hittade Egnells och började samla på etiketter, föremål och berättelser. Många kom ihåg det gamla bryggeriet som låg på den nuvarande parkeringen mellan Eksjöån och Stadshotellet, berättar Christoffer.
Företagets rötter sträcker sig tillbaka till 1800-talet och drevs under namnen Landelius Bryggeri och Eksjö Ångbryggeri innan familjen Egnell tog över 1914. För närmare 60 år sedan såldes Egnells Bryggeri till Åbro i Vimmerby. Lika länge har Eksjö saknat ett lokalt öl. Nu är torrperioden slut.
Smålands gyllene föds
– Eftersom traditioner är viktiga i Eksjö förstod vi att många skulle vilja prova ett öl från ett återuppstått bryggeri. Därför valde vi att skapa ett öl som skulle tilltala en bred publik, berättar Christoffer, som experimenterat i det oändliga med mängden råvara, temperaturer och jästider innan Smålands Gyllene slutligen blev till. En ljus ale i belgisk stil.
– Även de som inte är så förtjusta i öl tycker ofta om den här typen av öl, säger Christoffer som själv beskriver det fruktiga överjästa ölet som den perfekta välkomstdrinken i stället för mousserande vin.
– Jag är vegetarian och har svårt att avgöra vilket öl som passar till vilken kötträtt så jag låter Systembolaget stå för mattipsen, säger Christoffer och läser innantill om Smålands Gyllene (89517) på Systembolagets app i mobilen: ”Fruktig med smak av ljust bröd, citron, passionsfrukt och örter. Serveras till husmanskost, fågel, fisk och som sällskapsdryck”.
Noggrann process
Christoffer Neese driver numera verksamheten själv och kombinerar livet som småbarnsföräldrar med sin passion för öl i en affärsmässig verksamhet. Vad är då det bästa med att vara bryggmästare?
– Det är en härlig känsla när man i slutet av processen märker att det blev rätt.
Processen från kok till färdig produkt tar cirka tre månader. I mäskningen utvinns proteiner och sockerarter ur maltkornen med hjälp av vatten i olika temperaturer. Resultatet blir en sötvört som kokas tillsammans med humle. Därefter kyls vörten och transporteras till jästanken där jästen tillsätts. Smålands Gyllene jäser sju veckor i jästank och sex veckor på flaska.
– Först när det är dags att buteljera kan man vara helt säker på att man lyckats, säger Christoffer.
Bara i eksjötrakten
Och man måste säga att han lyckats. Smålänningarna betalar mer än gärna 29,90 kronor per flaska för att dricka ett lokalt producerat öl. I dagsläget finns Smålands Gyllene på Systembolaget i Eksjö och Nässjö samt på en handfull krogar i området. För att finnas med i Systembolagets rikstäckande beställningslista måste tillverkaren själv stå för leveransen till centrallagret i Örebro. Det är svårt att får ekonomi i det upplägget så Christoffer har valt att låta Egnells förbli ett litet lokalt bryggeri.
– Det blir mitt sätt att ge något tillbaka till Eksjö. En unik produkt som bara finns här, kanske kan det locka några entusiaster och extra besökare till stan, säger han.
Enligt regelverket får lokalproducerat öl säljas på tio Systembolagsbutiker inom en radie på 15 mil från produktionen, om efterfrågan är tillräckligt stor. Det innebär att Smålands Gyllene skulle kunna finnas på hyllan i exempelvis Tranås, Vetlanda, Aneby och Jönköping. Den stora frågan är om det lilla bryggeriet klarar mer?
– Jadå, lokalerna räcker för åtminstone dubbelt så stor produktion, försäkrar Christoffer.
Christoffers tipslista
Ett urval av sortimentet på Systembolaget i Eksjö
Sierra Nevada Pale Ale (1525)
Startade som ett litet mikrobryggeri i ett garage i slutet av 1970-talet och är i dag ett av USA:s största bryggerier. Med denna öl skapades en helt ny stil, amerikanske ale pale (APA) som är mindre besk än en brittisk IPA.
Pilsner Uruguell (1566)
9 av 10 öl som säljs i världen är ljus lageröl vars släktband går tillbaka till denna urlager. Revolutionen, som gjordes i Bayern, var upptäckten av en jäststam som klarade att jäsa i kallare temperaturer och gav ett klarare öl med renare smak.
Chimay blå (1651)
Trappistöl, d.v.s. öl som bryggts av munkar från trappistorden. Chimay är världens ledande trappistöl, ett av få som fått maxpoäng på ölsajten Ratebeer och som ständigt prisas för sin perfektion. Grunden till dagens Chimay blå är en julöl som togs fram 1948.
Oppigårds Thurbo Stout (89688)
Thurbo Stout från mikrobryggeri i Dalarna som började i liten skala och som utvecklats till ett av landets större mikrobryggerier. Ett mörkt, alkoholstarkt öl med mycket råvara som bland annat passar till smakrika rätter med svamp.
Hoegaarden (1563)
Belgisk bryggeri som startade redan på medeltiden producerar detta veteöl där grundråvaran kornmalt bytts ut mot vete. Resultatet blir ett lättare, tunnare öl med lätta citrussmaker och syrlig eftersmak. Perfekt sommaröl och gott till asiatisk mat.
S:t Eriks IPA (1463)
Svenskt öl från S:t Eriks Bryggeri i Stockholm. Presenteras som amerikansk IPA men landar smakmässigt någonstans mellan engelsk IPA och amerikansk pale ale (APA). Trevlig och lättdrucken öl som fått internationella utmärkelser.