Eksjö får en egen bulle

Redaktionen

Bor du Eksjö har du hela Småland runt knuten. Det konstaterades i arbetet med Eksjö kommuns platsvarumärke och är också nytt ”varumärkeslöfte” för staden. Just ordet ”knuten” var något som fastnade hos stadens konditorier eftersom det också kan vara en bulle. Och fikakulturen är ju sedan länge stark i kommunen (det sägs att det fanns över 20 fik i Eksjö under en period på 1950-talet).

Då kändes det naturligt att försöka ta fram ett gemensamt bakverk i form av en Eksjöknut, berättar Lars Persson, destinationsutvecklare på Eksjö kommun.
Sagt och gjort. Den 8 februari samlades bagare från Thimons, Lennarts, Princess och Stjernbergs skafferi för att tillsammans med Cecilia Andersson (årets konditor 2012) baka ihop Eksjöknuten.

– Det var en jätterolig dag och Cecilia höll ihop det jättebra, säger Markus Ekelund från Thimons konditori.
Resultatet blev en speciellt utformad bulle med klassisk vetedeg och lätt karamelliserat muscovadosocker.
– Kryddblandningen innehåller kryddpeppar, kardemumma och kanel. Dels gjorde vi en naturell variant och sedan tog vi fram en som är smaksatt med blåbär och en med lingon, berättar Anna Berg, från Lennarts konditori.

Den naturella bullen överlevde inte bagarnas vana smaklökar utan sållades bort.
– Det händer ju lite mer i smaklökarna när det är sylt i och både blåbär och lingon är ju klassiska, småländska smaker, konstaterar Anna Berg.

Den första april är det långlördag i Eksjö och då finns det möjlighet för dig att provsmaka mästerverket.
– På Eksjös alla konditorier kommer du att kunna provsmaka och rösta på din favorit. Den som vinner är den som kommer att finnas i sortimentet på stadens fik från och med den 20 maj, berättar Markus Ekelund.

Provsmakning på långlördagen!

Nej, det är definitivt inget aprilskämt. Den 1 april finns möjlighet att provsmaka den nya Eksjöknuten på Thimons konditori, Princess, Lennarts konditori och Stjernbergs skafferi. Gå och smaka och lägg din röst på den bulle du gillar bäst.