Eksjöknuten lanseras på stort kafferep

Redaktionen

Lördagen den 20 maj förvandlas torget i Eksjö och Mariannelund till en enda stor fikakorg. Då är det nämligen högtidlig lansering av Eksjös nya ”signaturbulle” som går under namnet Eksjöknuten.
– Efter det kommer bullen att gå att köpa i kommunens alla konditorier, säger Lars Persson, destinationsutvecklare på Eksjö kommun.

Kafferep är en klassiskt svensk företeelse som har anor från tidigt 1900-tal med sju sorters kakor som dessutom skulle ätas i särskild ordning. Kafferepet som går av stapeln i Eksjö den 20 maj är av mer modern karaktär.
– Det blir aktiviteter på torgen i Eksjö och Mariannelund med bland annat officiell invigning och lansering av Eksjöknuten. Bagarna kommer också att få certifikat som visar att de är godkända för att baka och sälja bullen, berättar Lars Persson.

Eksjöknuten är som bekant ett resultat av arbetet med Eksjö kommuns platsvarumärke.
– Det var under det arbetet som tanken föddes om att skapa en signaturbulle och det har varit jätteroligt att kommunens alla konditorier ställt upp och tagit till sig idén, säger Lars Persson.
Det var också bagarna själva som kom upp med idén att göra bullen i två smaker och låta allmänheten rösta på vilken de gillade bäst.
– Det var ju mycket spännande och Eksjöknuten med lingon var den som vann med bara sex röster av nästan 900 totalt, berättar Lars.

Trots att Eksjöknuten inte finns till försäljning förrän den 20 maj har intresset varit väldigt stort – inte bara från allmänheten.
– Vi har haft företag som vill få tag i Eksjöknuten för att servera kunder som kommer långväga ifrån. Det är ju väldigt positivt. Men från och med den 20 maj kommer den att finnas i ordinarie sortiment hos alla kommunens konditorier, säger Lars.