Mästaren i Gamla stan

Magnus Östberg

Elias Habibson har titlar från både boxning och frisöryrket. Han är dessutom den första i Sverige som fått mästarbrev som barberare.
–Det är ett sätt att höja statusen på yrket, säger Elias.

Att kliva in på Oaklake Barbershop i hjärtat av Gamla stan är som att förflyttas till ett parallellt universum. Den rustika inredningen med mörka träslag omfamnas av soft sjuttiotalsfunk från högtalarna. Doften av gott kaffe blandar sig väl med en svag nyans av parfym.
– Vårt mål är att det ska vara en upplevelse att komma hit. Du ska känna dig lugn, harmonisk och omhändertagen. När du går härifrån är det inte bara med en ny frisyr eller ett fixat skägg – du går ut genom dörren med nyvunnet självförtroende, säger Elias Habibson som driver salongen.

Foto: Mia Modigh Westlund

Elias har under de senaste tio åren blivit ett namn i frisörbranschen. Han utbildar yrkesverksamma frisörer genom Oaklake Barber Academy och har kunder som till exempel Schwarzkopf Professional och Beard Monkey Sweden. Han har även drivit salong i Nässjö fram till januari i år. Men nu är det fullt fokus på Oaklake Barbershop i Eksjö.
– Jag älskar gamla stan och vill inte se mig mätt på den. Jag gillar också känslan i Eksjö. När vi öppnade här fick vi otroligt bra stöd från våra kollegor i branschen. En del skickade till och med blommor. Då blir det bra stämning och vi skickar kunder till varandra för att de ska få hjälp av den salong som passar bäst för kunden, berättar Elias.
Hos Oaklake Barbershop är det i första hand män som är kunder. Elias och Tom (Rudderham) tar hand om allt från klippning till rakning och trimning. Sedan tidigare pryder tre gesäll- och mästarbrev väggen i lokalen. Men sedan ett par veckor tillbaka kan Elias också stoltsera med att vara den första i Sverige som har ett mästarbrev som barberare.
– Det krävs en gedigen utbildning och erfarenhet för att få ett mästarbrev. Dels är det en tio veckor lång kurs på högskolenivå, sedan är det sex stycken praktiska prov plus ett teoretiskt prov, berättar Elias.

Diplomen och utmärkelserna duggar tätt på Oaklake Barbershop. Foto: Mia Modigh Westlund

För 14 år sedan hade Elias aldrig rört en barberarkniv. Men när det var dags för gymnasiet fick han upp ögonen för yrket.
– Min pappa utövade barberaryrket sådär lite vid sidan av – på hobbynivå. Så det var han som fick mig att få upp ögonen för det, berättar Elias.
Men söktrycket till frisörutbildningen i Nässjö var så stort att Elias betyg inte räckte till. Istället blev det en frisörutbildning i Jönköping.
– De första tre veckorna var ett rent elände. Det var i princip bara tjejer och jag och de hade ett enormt försprång eftersom de har ett mer naturligt förhållningssätt till att fläta varandras hår. Som kille hade jag noll koll.
Men Elias gav sig inte. På kvällarna tränade han på sin docka vilket gav resultat. Efter tre månader på utbildningen insåg han att det fanns en talang att bygga vidare på.
– Jag har alltid jobbat med mål och delmål. Både på kort och lång sikt. Jag kommer också från en släkt där alla är vana att jobba hårt. Min pappa sa att ”du ska svettas om du vill tjäna pengar”. Det kanske låter hårt men det har format mig, säger han.

Ett uppskattat inslag i salongen är produkter för den medvetne mannen. Foto: Mia Modigh Westlund

Att jobba hårt verkar vara något som är genomgående i Elias liv. Som ung var han lovande inom boxning och kan titulera sig Sydsvensk mästare i lätt tungvikt.
– Det var den sista matchen jag gick – det gäller att sluta på topp. Idag försöker jag hinna med att engagera mig i Nässjö Boxningsklubb. Men jag hinner inte lika mycket som jag skulle vilja, berättar han.
Det kanske inte är så konstigt om man slår en snabb titt på Elias arbetsliv. Under februari och mars besökte han 20 olika städer och höll föreläsningar och utbildningar. Samtidigt driver han salongen i Eksjö och försöker hitta mer personal.
– Det är en utmaning att hitta rätt personer. Hellre en person som är ung och hungrig än en gammal trött räv, skojar han.

FAKTA:

Ålder: 29 år.
Familj: Fru och två barn.
Aktuell: Först i Sverige med att få mästarbrev som barberare. Elias är en meriterad och prisbelönt frisör och barberare som tävlar på professionell nivå nationellt och internationellt.

  • International Visionary Award Finalist London 2016
  • Året Frisör, nominerad 2014
  • Årets Frisör, nominerad 2015
  • Battle of Barbers Finalist 2017
  • American Crew Allstar Challenge 2017 (silver)
  • Swedish Barber Expo Barber Battle Finalist 2017
  • Attitude Nordic Stylist 2012
  • Stockholm Hair Open 2008 (silvermedalj)

Bakgrund: Frisör och barberare med gesäll- och mästarbrev i båda kategorierna. Har drivit Trend by Habibson i Nässjö fram till januari 2019. Driver Oaklake Barbershop i Gamla stan i Eksjö sedan 2017.