En ny cykelarena växer fram i Eksjö

Magnus Östberg

Med sex MTB-spår, en ”pump track” och plats för grillning och samvaro håller området kring Högefälle på att bli en naturlig samlingsplats för både Eksjös cyklister och långväga gäster.
– Det finns en enorm kraft i Eksjö CK som lyckats skapa detta, berättar David Axelsson som är en av eldsjälarna bakom det som fått namnet Högefälle MTB Park.

Högefälle är för många förknippat med skidåkning. Och även om längdskidåkning idag är mer hopkopplat med området kring Skidstugan så var Högefälle en gång i tiden en slalombacke dit eksjöborna vallfärdade på sportlov och snörika helger. Den tiden är sedan länge förbi och idag håller Högefälle på att förvandlas till ett Mekka för mountainbikeälskare. Högefälle MTB Park har redan idag sex spår med olika svårighetsgrad och ytterligare två håller på att göras i ordning. En av eldsjälarna bakom parken är David Axelsson, elitcyklist som cyklat både världscup och VM inom den cykelgren som kallas enduro. Han drömmer om en fortsatt utveckling som kan leda till stora tävlingar i området.

– Drömmen finns om att vi någon gång ska kunna arrangera en internationell tävling här. Kanske inte i år eller nästa år, men på sikt, berättar han när vi träffas en solig försommardag vid Högefälle.

Redan för tjugo år sedan var David på plats i Högefälle och började arbetet med det som skulle bli en ”MTB park”. Då fick han hjälp av pappa Bosse. De senaste två åren har ett hundratal frivilliga jobbat intensivt med att färdigställa de olika spåren. Det senaste inslaget är en så kallad ”pump track”. Tanken är att du ska kunna ta dig runt banan utan att trampa överhuvudtaget och bara ”pumpa” fram cykeln.

– Cykelsporten växer ju hela tiden och pump track är något som ökar över hela världen – det finns både Sverigecup och världscup idag. Vår bana är cirka 120 meter lång vilket är riktigt bra, men vi kan nog utveckla den ännu mer, berättar David.

Spår med olika svårighetsgrad

Inom Eksjö cykelklubb finns idag en enorm ungdomsverksamhet som samlar över 100 barn och ungdomar. Tanken är att hela ungdomsverksamheten på sikt ska ha möjligheten att utgå från Högefälle.

– Området utvecklas hela tiden och idag finns det väldigt bra förutsättningar för allt från barn till motionär och elit att cykla här, berättar David.

I anslutning till den nybyggda ”pump tracken” finns en liten yta för den som har med sig eget fika och inom kort kommer det även finnas grillplats under tak.

– Vi har också fått klart med att bygga en cykeltvätt nere vid skidstugan så att man lätt kan spola av cykeln innan man åker hemåt, berättar David.

För den som inte vill (eller vågar) åka de utmanande spåren nerför Högefälle finns flera fina cykelspår som utgår från området. Ta spåret Lennart eller cykla en tur i Trollskogen. Det är garanterat lika charmigt som det låter.

När vi träffas för intervju och foto har David sonen Allan och dottern Bibbi med sig. Allan är sex år men cyklar redan obehindrat över stock och sten i spåren. Bibbi får dock nöja sig med att titta på från vagnen (hon är trots allt bara sju månader).

– Men jag ska lära henne allt jag kan om cykling, berättar storebror Allan.

David Axelsson poserar med sonen Allan och i vagnen sover dottern Bibbi.

Högefälle MTB Park

XCO-bana av högsta klass som du kommer till genom att åka till Skidstugan (och cykla sista biten fram till Högefälle). Spåren sträcker sig över 3,3 km och 150 höjdmeter i en varierande terräng. Medlemmar i Eksjö CK har fri tillgång till spåret, övriga (över 10 år) betalar en spåravgift på 30 kr/dag (betalning sker via Swish). Spårkartor finns hos Cykelsmedjan.

Liten cykelordlista

XCO – Cross Country Olympics
Den vanligaste cykelgrenen för moutainbike.

XCM – Cross Country Maraton
Länge cykellopp i skogen (typ Ränneslättsturen)

Downhill
Cykling nedför ett berg på kortast tid

Enduro
En kombination och cross country där man kör flera sträckor

4X – (Fourcross)
Som skicross fast på cykel

(Utöver dessa grenar finns ytterligare varianter inom mountainbike).