Ett kök för hela familjen

Henrik Kensén

Bild: Smedstorp.com

Vilka är de stora kökstrenderna idag och vad ska man tänka på vid planering av det nya köket? Vi tog en pratstund med Anki Hed som ritar kök på två av Elons butiker, Eksjö och Vetlanda.

– Här i Eksjö blir det väldigt mycket lantlig stil på köken, berättar Anki och förklarar att kunderna ofta vill matcha köket med husets stil.

– I Eksjö finns det mycket äldre hus, och då passar den lantliga stilen på köket.

Specialritat kök

– Vi säljer två varumärken vad gäller kök – Elons eget varumärke Bäcklunda och även det lite mer exklusiva Smedstorp, förklarar Anki.

– Bäcklunda har enbart standardmått, men å andra sidan är det Sveriges snabbaste kök, med en knapp arbetsvecka i leveranstid.

– Smedstorp har självklart också standardmått, men där kan vi rita specialmått och få en lucka som exempelvis 57 cm, samtidigt som det går att få exklusiva tillbehör och snickeridetaljer, säger Anki.

– Den stora trenden som var för några år sedan med vitt överallt har avstannat, nu väljer kunder oftare köksluckor som går i grått, berättar Anki.

– Gärna tillsammans med en bänkskiva i sten.

– Kunderna idag är med medvetna om hållbara material, säger Anki och förklarar hur bänkskivor i trä nästan försvunnit.

– Träskivor behöver underhållas och blir lätt stötta, då är sten ett mer hållbart alternativ.

En annan trend som fortfarande är på frammarsch är de öppna planlösningarna.

– Jag har kunder som tar ner väggar när det är dags att göra om köket, berättar Anki.

– Köket inte längre en arbetsplats, det är en plats där hela familjen umgås!

Ankis Tips: Så planerar du köket!

”Att planera kök ihop med kunden är jätteroligt. Jag försöker alltid att tänka mig in i kundens perspektiv. Det som är viktigt är bra förvaringsutrymmen (lådor och utdragbara inredningar ger en bra överblick) samt tillräckliga ytor för beredning (utrymmen mellan t.ex. vasken och hällen). Bänkytor får man aldrig för mycket av!

Om man är flera som ska använda köket så är arbetszonerna viktiga så att man inte behöver stå i vägen för varandra när man arbetar i köket. Jag föredrar rent estetiskt när man kan få till rena linjer och ungefär samma mått på lådor och luckor.”