Fem punkter som gör din jul

Redaktionen

fempunkter

Salins sill

fempunkter1Ingredienser

6 msk rödlök
3 msk dill
4 burkar matjessill

Lag

6 msk ättiksprit
6 msk matolja
3 dl krossade tomater
1 1/2 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar
2 dl socker

Gör så här

Börja med att blanda alla ingredienser till lagen. Blanda sedan ner rödlök, dill och matjessill. Blanda runt ordentligt och låt sillen vila minst ett dygn i kylen innan servering.

Sunes släta senap

fempunkter2Ingredienser

1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt
3 msk honung
1,5 dl senapspulver (typ Colmans)
1 msk vetemjöl
2 msk matolja

Gör så här

Koka upp vattnet med vinäger, salt och socker och rör så att sockret löser sig. Blanda senapspulver och mjöl i en skål och rör ner i det varma vattnet till en jämn och fin senap. Låt stå minst 10 minuter – så att den sväller. Droppa ner oljan och rör. Förvara i burk med lock i kylen.

Tips!

Bland i lite grädde innan servering!

fempunkter5Grilljering till julskinka

1 dl Sunes släta senap, blandad med skånsk eller Colemans
2 äggulor
2 msk strösocker
1-2 dl ströbröd

Morsans köttbullar

fempunkter4Ingredienser

1 kg fläskfärs (ej fet)
1 gul lök
1 1/2 skorpa osötad (krossad)
1 msk fransk senap
3 dl mjölk
1 dl grädde
Salt och svartpeppar + kryddpeppar
om man vill ha dom lite juligare.

Gör så här:

Blanda mjölk, grädde, senap och de krossade skorporna.
Låt svälla ca 5 min.
Tillsätt färsen och den hackade gula löken.
Låt färsen stå och vila sig ca 10 min.
Rulla och stek i panna med smör. Njut av köttbullarna som de är, på julbordet eller servera de ihop med exempelvis potatis, rårörda lingon, pressgurka och gräddsås.

fempunkter3Kekkes julsnaps

70 cl brännvin
Skalet och saften från 1 citron
1 msk honung
10 kardemummakärnor
1 kanelstång

Ta fram en stor glasburk och riv ner det yttersta skalet på en citron utan att ta med något av det vita. Pressa ner citronsaften och fortsätt med honungen. Slå sedan på brännvinet. Lägg i kardemummakärnorna och bryt ner kanelstången i mindre bitar.
Låt blandningen stå framme i rumstemperatur och provsmaka efter ca en vecka. Vill du ha mer smak kan du låta den stå ytterligare några dagar. När du är nöjd med smaken så silar du bort kryddorna och häller upp på flaska. Gör gärna en trevlig juletikett, så förhöjer du upplevelsen ytterligare!