Från Eksjö till Mix Megapol

Kristoffer Karlsson

För många är Maria Granquist en känd röst i radion. Hon medverkar i den populära morgonshowen ”Gry Forssell med vänner” på Mix Megapol och är programledare för Mix top 30.

Maria är född och uppvuxen i Eksjö med mamma, pappa och tre syskon. Efter gymnasiet i Eksjö sökte sig Maria till Linnéuniversitetet i Kalmar för att utbilda sig inom journalistik och medieproduktion.
– Jag fattade tycke för radio ganska tidigt. Jag var med och sände studentradio bland annat, och när det blev dags för praktik så sökte jag till Mix Megapol, berättar Maria.

Efter praktiken blev Maria erbjuden ett jobb som sommarredaktör på kanalen.
– Det var mitt första jobb inom radio och jag kastades direkt in i hetluften. Vi reste runt i Sverige och sände radio och det var otroligt lärorikt. Jag jobbade ihop med Pär Lernström som då sände eftermiddagar på Mix Megapol och efter sommaren fick jag frågan om jag ville börja som redaktör för hans program, berättar hon.

Att direkt efter avslutad utbildning få chansen till ett hett eftertraktat jobb i mediabranschen är absolut ingen självklarhet.
– Idag är jag väldigt tacksam för att jag fick den möjligheten. Jag vet att många kämpar i flera år för att få in en fot i branschen, men med en kombination av tur, kontakter och hårt arbete så lyckades jag etablera mig relativt snabbt, säger Maria.

Under en period jobbade Maria som redaktör för eftermiddagsprogrammet och var själv programledare på kvällarna.
– Det var en mycket lärorik period som utvecklade mig mycket, säger Maria. Det har varit extremt givande att på en och samma arbetsplats ha fått chansen att testa på alla roller inom radion, fortsätter hon.

Efter ett tag började Maria jobba med kanalens flaggskepp morgonshowen Äntligen morgon, som numera heter Gry Forssell med vänner.
– Vi är ett riktigt härligt gäng med programledarna Gry Forssell, Hans Wiklund och Malin ”Praktikant-Malin” Stenbäck i spetsen. Vi har återkommande gäster i form av Thomas Bodström, David Batra och Mikael Tornving. Hela teamet är med i sändningen och vi har otroligt kul tillsammans, berättar Maria.

– Jag är sändningsproducent och redaktör för programmet och det är mitt jobb att se till att allt funkar under sändningen. Jag ansvarar för körschemat, bokar gäster, gör research och skriver presentationer. Jag sitter med under hela sändningen och ser till att programledarna har koll på allt. Vi sänder varje vardag kl. 6-10 och under eftermiddagen förbereder jag morgondagens sändning, förklarar Maria.

Under åren har Maria byggt upp ett stort kontaktnät i ”kändissverige”. För några år sedan gick hon mycket på premiärer och kändisfester, men idag bygger hon sitt kontaktnät främst på jobbet.
– Jag träffar väldigt mycket människor i min yrkesroll och efter åtta år på Mix Megapol så känner jag väldigt många intressanta personer. Det underlättar otroligt mycket när jag ska boka gäster till programmet, säger hon.

Sociala medier har förändrat branschen de senaste åren och minskat avståndet mellan programledare och lyssnarna.
– Att sända radio kunde ibland vara ganska ensamt, men idag finns alltid lyssnarna bara en knapptryckning bort. De flesta av våra lyssnare vet vilka vi är och hur vi ser ut – nästan som att de känner oss. Jag tycker det är roligt – Facebook och Instagram blir ytterligare en dimension till jobbet, säger Maria.

Genom sitt arbete har Maria Granquist fått möjlighet att träffa några av de riktigt stora namnen i branschen; Anne Hathaway, Robbie Williams, Ben Stiller och Alexander Skarsgård för att nämna några.
– Det mest nervösa var när jag fick träffa killarna i Backstreet Boys. Jag växte upp i boyband-eran och de var mina stora idoler. Det var nästan en overklig känsla, skrattar Maria.
Med jämna mellanrum återvänder Maria till Eksjö.

– Jag är hemma och hälsar på ibland, även om det inte blir så ofta som jag skulle vilja. Jag älskar Eksjö. Det är en lugn oas från storstadspulsen och stressen. En löprunda i Kvänsås, pappas hemlagade mat – och kebabpizza från Via Venetto är ett perfekt recept för att ladda batterierna!

Maria Granquist

Aktuell: Hörs som ”redaktörs-Maria” i Gry Forssell med vänner och som programledare för Mix top 30.
Jobbar med: Producent/redaktör och programledare på Mix Megapol.
Ålder: 31 år.
Bor: Bromma, Stockholm.
Civilstånd: Singel.
Saknar från Eksjö: Inget slår Via Venettos kebabpizza. Det går inte att få tag i något liknande i Stockholm.