“Gamla grejor håller i flera generationer”

Magnus Östberg

Lennart Svensson har ägnat större delen av sitt liv åt byggnadsvård. Både på hobbynivå men de senaste 25 åren som ägare av butiken Qvarnarps byggnadsvård.
– Men nu är det dags att gå i pension, berättar han.

Qvarnarps byggnadsvårdsbutik är ett paradis för den som vill botanisera bland mässingsknoppar, färgpigment eller rejäla gånggärn. Butiken som ligger precis i utkanten av Eksjö är fylld med gamla prylar som alla ska användas för renovering av hus, möbler och andra saker som lever upp till ”kravet” att kunna lagas. För det är precis det som Lennart Svenssons livsverk handlar om; att vårda och renovera hus och möbler.
– Gamla grejor tillverkades för att hålla i flera generationer. Och när de gick sönder så kunde man laga dem. Det är väl det som skiljer dagens produkter från de som tillverkades på den tidigare delen av 1900–talet, berättar Lennart Svensson som drivit butiken i Kvarnarp sedan 1995.

Intresset för byggnadsvård och hantverk har alltid funnits hos Lennart. Men först som en hobby.
– Jag flyttade ut på landet med familjen 1981 och har alltid haft en viss fallenhet för hantverk. Jag läste allt som gick att få tag på om byggnadsvård, pratade med vänner, kollegor och andra butiker. Det var så jag lärde mig detta, berättar han.
Kunderna hos Qvarnarps byggnadsvård har varierat under åren. Under de första tio åren var det mest personer med ett genuint intresse för byggnadsvård. Idag är kundkretsen bredare och fler vill renovera och laga både hus och hem.
– Återbrukstrenden har gett ett uppsving för oss som är i branschen. Idag finns en större vilja att ta hand om sina saker – och att laga dem! När jag startade var vår butik en av få i landet. Idag finns väl säkerligen uppemot 50 butiker inom byggnadsvårdsbranschen, berättar Lennart.

I butiken finns prylar som är tillverkade från 1700-1950-talet. Men den äldsta produkten är ett rejält gångjärn med anor från den senare vasatiden. Prylarna köper Lennart in på auktioner, loppisar, prylmarknader och lite från privatpersoner. Att hitta grejor är inget problem.
– Det är bra tillgång på det mesta förutom smala innerdörrar till äldre hus. Det hade jag kunnat sälja hur många som helst, berättar han.
I år fyller Lennart 65 år. Det är dags att gå i pension och lämna över företaget till yngre krafter som vill driva butiken vidare. Det finns spekulanter, men inget är klart ännu.
– Jag vill gärna känna att det finns ett genuint intresse hos den som tar över butiken, berättar han.

Qvarnarps byggnadsvårdsbutik är inte bara en plats för dig som vill shoppa loss. Här kan du även få hjälp att renovera vedspisar, lås och annat som är tillverkat i en svunnen tid.
– Jag har en verkstad hemma där jag utför reparationer av alla de slag. Och det kommer jag säkerligen fortsätta med även som pensionär, säger Lennart.
Kanske får han också tid att ägna sig ännu mer åt idrottandet. För Lennart har åtta Vätterrundor (varav en på en cykel från 1972) och flera Vasalopp i bagaget.
– Jag försöker hålla igång med både lite löpning, vandring, skidor och cykel. Så det kanske blir mer av det efter pensionen, avslutar Lennart.

Qvarnarps byggnadsvårdsbutik

Startades 1995 av Lennart Svensson och var en av de första i landet att satsa fullt ut på produkter för byggnadsvård.
Säljer produkter som är tillverkade från 1700-1950-talet och utför även renoveringar av bland annat vedspisar och lås.
Under våren 2020 kommer Lennart att gå i pension. Butiken kommer förhoppningsvis att säljas.

FAKTA: Lennart Svensson

Ålder: 65 år.
Familj: Fru och sex barn.
Bakgrund: Har drivit Qvarnarps byggnadsvårdsbutik sedan 1995 och planerar nu att sälja butiken för att ägna fritiden åt idrott och möbel- och byggnadsvård på hobbynivå.
Det bästa med Eksjö: Närheten till naturen och gamla stan.