Hela Sveriges Lill Lindfors

Magnus Östberg

Lill Lindfors har haft en makalös karriär som spänner sig över sex decennier och mängder av genrer och artistiska uttryck. I augusti kommer hon till Eksjö stadsfest där hon kommer att bjuda på en show som tar avstamp i plats, tid och säsong.
– Jag vill bjuda publiken på en unik föreställning som är gjord just för dem, berättar Lill Lindfors.

Sedan tidigt 1960-tal har Lill Lindfors haft en självklar plats hos det svenska folket. Artistkarriären har inte bara bestått av musik – Lill har gjort tv, skrivit barnböcker, medverkat i revyer, musikaler filmer och spelat teater.
– Jag har alltid varit road av att testa nya saker. Jobbar man i Sverige tror jag man måste hålla en viss bredd. Det hade aldrig funkat med en 55 år lång schlagerkarriär, säger Lill Lindfors.

Bredden och nyfikenheten har lett till spännande samarbeten, nya scener och en musikskatt som tilltalar flera generationer. För publiken innebär det att i princip varje konsert med Lill Lindfors är unik.
– Kan man koppla musik och uppträdande till plats, årstid eller en händelse blir det mer relevant för publiken. Det ska kännas att jag är där för deras skull, säger Lill.
På samma sätt kommer Lill att bygga upp sitt framträdande på Eksjö stadsfest i augusti.
– Det kommer att bli mycket musikalisk spelglädje, humor och kanske någon monolog. Eksjö är ju en väldigt vacker plats med sin fina träbebyggelse och det är länge sedan jag var där. Så det ska bli kul att komma tillbaka, berättar hon.

Till Eksjö stadsfest har Lill med sig en rad namnkunniga musiker; Mats Norrefalk på gitarr, Johan Granström på el- och kontrabas (även känd som kapellmästare för Kalle Moraeus band), Johan Löfkranz på trummor och Claes Crona på piano.
– De är så fantastiskt skickliga och kan väldigt mycket av min repertoar vilket gör att vi kan jobba flexibelt med varje framträdande, berättar Lill.

Tittar man i Lill Lindfors kalender har hon cirka 15 uppträdanden inplanerade under det första halvåret i år. I juni försöker hon vara ledig, men resten av året jobbar hon på som vanligt.
– Vi är så väldigt åldersfixerade i Sverige, men det säger ju egentligen ingenting. Om jag skulle säga hur gammal jag känner mig så skulle jag säga mellan 58-62 år. Jag har en snäll kropp och jag är oerhört tacksam för att jag mår så bra, berättar Lill.

Att Lill Lindfors kan titulera sig som ”folkkär” är en självklarhet. Men trots sin genreöverskridande repertoar är det inte alla som känner till vad hon gjort under karriären.
– Det är inte alla som vet att jag sjunger både visa, jazz och en del kyrkomusik. Det finns de som bara minns när jag drog av mig kjolen i tv. Det är ju en sån där tv-händelse som går i repris hela tiden, säger Lill.

Under 2013 medverkade Lill i fjärde säsongen av ”Så mycket bättre” tillsammans med bland annat Bo Sundström, Ebbot Lundberg och Ulf Dageby.
– Programmet breddade min publik en hel del och efter det är det fler som känner till mina olika musikaliska projekt, berättar hon.

Sedan ett par år tillbaka är Lill bosatt på Öland, men har fortfarande kvar lägenheten i Stockholm.
– När man jobbar som jag måste man ha en koppling till Stockholm. Men att kunna återvända hit och titta ut över havet som jag gör nu är helt underbart, avslutar Lill.