Niklas Hjalmarsson laddar om för nya segrar

Magnus Östberg

IMG_4905_2Niklas Hjalmarsson är eksjösonen som efter tusentals timmar i ishallen i Eksjö landade i NHL och kan nu räkna till tre Stanley cup–segrar med Chicago Blackhawks. Eksjö & co träffade Niklas mellan ispassen på träningslägret som bär hans namn, Niklas Hjalmarsson Läger (NHL).
– Så länge lägret har mitt namn kommer jag att finnas med på isen, berättar hockehjälten.

Niklas Hjalmarsson verkar vara mannen med mest tålamod på jorden. Tittar man på hockeykarriären är det en lång och målmedveten satsning som burit honom hela vägen till de tre Stanley cup-segrarna. Ser man till engagemanget med hockeyungdomarna på lägret i Eksjö förstärker det bilden; han skriver autografer och tar bilder i flera timmar och engagerar sig i alla på isen. Men bilden spricker när jag frågar honom rakt ut om han är tålamodet personifierat;

– Ha, ha, ha. Det skulle du fråga min fru och mina kompisar. Det skulle bara skratta åt dig. Jag har inget tålamod överhuvudtaget. Jag kan inte ens stå i kö.

– Så tålamod är inte min starka sida, säger Niklas som ändå medger att när det gäller hockey och träning så har han nog ganska bra tålamod och kan framförallt jobba långsiktigt.

Eksjö & co träffar Niklas mellan ispassen på NHL, Niklas Hjalmarsson Läger. Ett träningsläger för unga hockeyspelare i Storegårdshallen i Eksjö som NHL-proffset haft en del i sedan 2012. Och lägret är något som Niklas själv tar på största allvar. På isen är han ständigt närvarande och under varje läger ser han till att alla deltagare får minst två ispass tillsammans med honom.

– Jag tycker det här är jätteroligt. Speciellt att det är så stort intresse med 160 anmälda ungdomar. Det är på maxnivå nu och jag tror inte vi ska bli fler än så. Så länge lägret har mitt namn så kommer jag att vara delaktig. Jag känner en stolthet faktiskt, säger han samtidigt som en hel hög unga hockeyspelare trillar in i båset och vill få ännu mer av Niklas Hjalmarsson.

Enklare att ladda om

Efter tre Stanley cup-segrar, som Niklas själv rankar högre än OS, skulle det vara svårt för vem som helst att ladda om för en ny säsong. Men Niklas menar att det snarare är tvärtom.

– Det är mycket enklare att ladda om nu än efter den första Stanley cup-vinsten. Då var det sådan total urladdning. Jag tog det på för blodigt allvar och gick faktiskt ner nio kilo under första slutspelet. Min fru tyckte inte att jag såg klok ut, berättar Niklas.

– Efter andra segern var jag bättre förberedd och kunde träna bra på sommaren. Då är det enklare att komma igång. Nu längtar jag redan tillbaka till nästa säsong. Det kanske låter konstigt, men ju mer rutin du får desto enklare blir det, säger han.

Kanske är det också den relativt nya familjesituationen som bidrar till en annan inställning till hockeyn. För lite mer än ett år sedan fick Niklas och hans fru tillökning. Och sonen Theo ger lite nya perspektiv på tillvaron, resonerar Niklas.

– Du får en helt annan syn på hockeyn. Theo har hjälpt mig att inte ta det på så blodigt allvar.

Slutspelen gör säsongerna väldigt långa vilket också får till följd att Niklas inte hinner tillbringa så mycket tid hemma i Sverige som han skulle vilja. Det är ju många som vill ha en del av Niklas, så hur hinner han med allt och alla?

– Jag hinner inte med så mycket som jag skulle vilja men jag försöker prioritera vänner och familjen i Russnäs. Det finns inget som är så avkopplande som att käka middag med familjen hemma och sitta och snacka, berättar han.

Smultronställen i Eksjö

I båset drar en svärm hockeygrabbar till förbi och gör high five med stjärnan. Många av dem med drömmar om att en gång själva få bli proffs. Men när visste Niklas själv att han faktiskt var bra?

– Någonstans kring smålandsuttagningarna började jag förstå att jag faktiskt var bra. Då fick man ju träffa de bästa i Småland och självförtroendet växte när jag insåg att jag var bland de bättre även i det sammanhanget. Sedan blev det ju såklart ännu mer tydligt när jag kom in på hockeygymnasiet, berättar Niklas.

Att komma hem till Eksjö och då framförallt Russnäs är något som Niklas håller högt. Rötterna i bygden sitter djupt i den ödmjuke hockeystjärnan. Men finns detnågra andra smultronställen i Eksjö som ligger Niklas extra varmt om hjärtat?

– Storegårdshallen, svarar han blixtsnabbt. Jag tror inte riktigt att alla inser hur bra vi har det här. Det finns gott om istider om du jämför med storstäder, så det finns alla möjligheter att bli en bra hockeyspelare även om man kommer från en liten ort, konstaterar Niklas.

Det är ju svårt att protestera mot ett sådant påstående från Eksjös eget NHL-proffs.

Niklas Hjalmarsson
Född 6 juni 1987. Uppväxt i Russnäs utanför Eksjö.
Klubbar: Eksjö HC -2003, HV71 2003-2007 (var utlånad till Oskarshamn 2006), Luleå HF 2007
Chicago Blackhawks 2007-idag (var utlånad till Rockford Ice-hogs 2007-2009).
Meriter: Stanley cup-segrare 2010, 2013 och 2015.
Familj: Sonen Theo och hustrun Elina.
Bor i Chicago och har ett hus i Jönköping.

IMG_4967_2

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.