Årets bröllopsbild

Kristoffer Karlsson

Fotograferad av Eksjöfotografen Johan Lindqvist

johan

Johan Lindqvist, fotograf från Eksjö, belönades med utmärkelsen ”Årets bröllopsbild 2013” av tidningen Bröllopsguiden. Det var tidningens läsare som röstade fram Johans foto i konkurrens med elva andra bilder.
– När man lyckas fånga brudparets kärlek i en vacker miljö med fint ljus, då blir det en bra bild. De bästa bilderna är de som uppstår i situationen, då brudparet nästan glömt bort att jag är där, och det som händer är äkta.

Hur förbereder du dig inför en bröllopsfotografering?
Att göra noggranna förberedelser är mycket viktigt för mig. Jag träffar alltid brudparen minst en gång innan bröllopet, och vi rekognoscerar platser och planerar fotograferingen tillsammmans. Det blir inga bra bilder om inte brudparet är delaktigt! När vi träffas försöker jag lära känna dem så bra som möjligt, och se hur de förhåller sig till varandra när en kamera inte är inblandad, för att jag sedan skall kunna skapa en sådan stämning att de kan vara sig själva under fotograferingen.
En del brudpar har ganska tydliga önskemål om platser eller miljöer, och då försöker jag tillmötesgå dem så mycket som möjligt, även om det ofta blir lite småjusteringar efter att vi rekat tillsammans. Jag använder naturligtvis mina erfarenheter av bröllopsfotografering och min kunskap om ljusförhållanden för att ”styra in” brudparen i rätt riktning. Jag gillar utmaningar och tycker om att tänka nytt, så det är bara roligt om brudparen vet vad de vill och jag får jobba på nya platser.
För dem som inte har så tydliga önskemål, blir det mer jag som styr var vi hamnar. Ofta kommer vi efter lite diskussion fram till vilken typ av miljö de gillar, och då kan jag ge dem förslag på platser.
Jag är nyfiken och intresserad av min omgivning, och letar alltid efter nya platser att fotografera på!

» Jag får ofta ge råd även om annat än själva fotograferingen «

Hur många bröllopsplåtningar blir det per år och när är högsäsongen?
Jag har valt att begränsa mig till ca 10 bröllop under högsäsongen, som inträffar mellan maj och augusti. Anledningarna till att jag inte tar fler är att jag vill kunna ge mina kunder den tid som jag tycker krävs för att jag skall kunna ”satsa för fullt” på varje bröllop. Bröllopsfotografering är så mycket mer än den tid man är med under bröllopsdagen. Det är först efter bröllopet som det tidskrävande arbetet börjar med sortering, redigering av bilder och produktion av bröllopsböcker m.m.

Till sist. Är du själv gift? Tog du bröllopsbilden själv?
Ja, jag är gift sedan länge. Våra bröllopsbilder togs av fotografen Lennart Ahlsén i Nässjö, och vi är jättenöjda, men stilen är helt annorlunda än de bröllopsbilder jag fotograferar idag. Branschen har förändrats!

Johan tipsar

Skippa mobilen i kyrkan!
När brudparet har avlagt sina löften och tittar ut över gästerna så möts de allt för ofta av 10 kameror och 20 mobiltelefoner istället för att få ögonkontakt med familj och vänner. Be istället fotografen om att få skicka ut ett antal gratisbilder till gästerna. Att se sitt barns bröllop genom en mobiltelefon är faktiskt inget jag rekommenderar. Det förtar mycket av upplevelsen!

Det ska klicka med fotografen
Om du inte känner att du är på samma våglängd som din bröllops-
fotograf så tycker jag du ska hitta någon annan. Det är enormt viktigt att ni känner förtroende för den som ska föreviga er stora dag.

Var ute i god tid!
Boka kyrka, fotograf och festlokal i god tid före bröllopet. Under bröllopssäsongen kan det vara stort riv efter de populära dagarna!

Kolla in Johans bilder på…

Webben: http://johanlindqvist.com/
Flickr: https://www.flickr.com/photos/johanlindqvist/
Blogg: http://johanlindqvist.com/blog/
Instagram: https://instagram.com/jliq/

brollop1