Jonas Wallinder är arkitekt & basist

Magnus Östberg

Jonas Wallinder är arkitekten som ­lika gärna målar akvareller i stor­format som att spela dödsmetall.

Arkitektyrket är en slags blandning mellan det mest konstnärliga och tekniska du kan tänka dig. För Jonas Wallinder känns det som ett givet yrkesval. Med en fot stadigt placerad i konst- och musikvärlden och den andra i ett genuint tekniskt intresse, tar han sig an varje projekt inifrån och ut.
– Jag utgår från människan när jag tar mig an ett nytt projekt. För mig är det viktigt att börja där och jobba mig ut mot rummen, funktionerna och sist utsidan av huset, berättar Jonas när vi träffar honom för en pratstund på arkitektkontoret på I12-området i Eksjö.

Jonas Wallinder på kontoret på I12-området med utsikt över Sjöängen och Hunsnäsen.

En förklaring till inifrån-perspektivet kan vara Jonas bakgrund. Han utbildade sig till arkitekt på Konstfack och innan dess har han gått på konstskola och KTH.
– Grunden i arkitektutbildningarna är densamma oavsett om du går på KTH eller Konstfack, men på den senare är ju den konstnärliga gestaltningen mer i fokus. Då blir det naturligt att utgå från det konstnärliga hållet istället för det tekniska. Men eftersom jag är tekniskt intresserad också så blir ju även konstruktion och materialval minst lika viktigt, säger Jonas.
Jonas är idag en efterfrågad arkitekt i både stora och små projekt. Från kontoret ser han två av sina skapelser växa fram i form av två privatbostäder på andra sidan sjön Hunsnäsen.
– Jag har ganska mycket lokala uppdrag och just nu är det fyra villor som håller på att byggas i närområdet som jag har ritat, berättar han.
En av villorna ska bli hem till familjen Wallinder som ska flytta ut på landet till en nybyggd villa där fokus ligger på hållbarhet, design och funktion.
– Att rita åt sig själv är en fantastisk möjlighet som arkitekt. I vårt eget projekt får jag möjlighet att testa material och konstruktioner så att hela projektet får en stark ekologisk profil – även när bygget är klart att leva i, berättar Jonas.
Jonas mångsidighet tar sig även uttryck i musik. Det känns kanske lite otippat, men han har under de senaste 25 åren spelat bas i dödsmetallbandet Pantokrator.
– Vi är samma gäng som har spelat ihop sedan vi var 13-14 år. Vi kommer från en liten by utanför Kalmar och växte upp tillsammans där. Idag är vi utspridda över södra Sverige så det kräver lite mer planering när vi ska repa och spela in, säger Jonas.
Bandet har släppt tre fullängdsalbum och en EP och har en stor publik i Tyskland, Tjeckien, Schweiz och Brasilien – bland annat. Men trots den stenhårda musikgenren i bandet började Jonas sin musikaliska karriär som klassisk violinist!

Jonas spelar bas i dödsmetallbandet Pantokrator. Foto: Rebecka Marie Gustafsson

– Jag har alltid dragits åt skapandet – oavsett om det handlar om musik, måla eller rita hus. Jag lever liksom i en kreativ tillvaro där allting flyter ihop. När jag målar får jag idéer som jag kan använda i arkitektyrket och tvärt om, säger Jonas.
Under de senaste åren har Jonas haft flertalet större projekt där han ritat en eller flera fastigheter. Under bomässan i Linköping 2017 ritade han två hus (se bild) där uppdraget var att skapa en blandad bebyggelse i kontrast till de enformiga bostadsområden som har tendens att dyka upp i storstäder.

Jonas Wallinder ritade två hus i Vallastaden i Linköping i samband med Bomässan 2017. Foto: Lasse Hejdenberg

– Det var väldigt roligt och lärorikt att vara en del av ett projekt som det i Vallastaden. Förutsättningarna rent tekniskt var ganska snäva, men gestaltningsmässigt var det väldigt fritt så jag hoppas få vara med även när nästa fas i projektet drar igång, berättar han.
Arkitektfirman Jonas Wallinder Möbelformgivning och Arkitektur har funnits sedan 2011. Lika länge som Jonas bott i Eksjö.
– Vi flyttade hit efter en längre period i Stockholm. Ingen av oss kommer härifrån men har släkt i närheten så efter en fika i centrala Eksjö bestämde vi oss för att testa att bo här. Åtta år senare är vi kvar och trivs väldigt bra. Och när vårt nya hus står klart och vi får flytta ut på landet blir det ännu bättre, avslutar Jonas.

Jonas Wallinder

Ålder: 38 år.
Familj: Fru och två barn.
Aktuell: Arkitekt med känsla för både möbler och hus.
Bakgrund: Utbildad arkitekt (Arkitekt SIR/MSA) på Konstfack. Har även gått på konstskola och jobbat som järnsmed.
Gör på fritiden: Spelar musik i dödsmetallbandet Pantokrator och tar gärna en löprunda i Brännemon.
Det bästa med Eksjö: Att innerstaden är bevarad och levande istället för att all handel hamnar i utkanten av stan som i många andra städer. Det ska man vara rädd om.