Jorge Morones sätter text på storfilmerna

Redaktionen

Vad har Netflix och Disney+ gemensamt med lilla Eksjö? Svaret är Jorge Morones som driver företaget Nektary Labs.
I kanslihuset på Itolvområdet jobbar Jorge med de stora filmdistributörerna som använder Jorges programvara för i princip all textning.

Jorge Morones kom från Mexiko till Uppsala för 20 år sedan. Han fick jobb som personlig assistent och jobbade på att lära sig språket.

Jorge Morones. Fakta:
Ålder: 48 år.
Aktuell: Driver företaget Nektary Labs som utvecklar programvaran Lemony för textning av film och tv-serier. Bakgrund: Tv-producent med rötterna i Mexiko som landade i Sverige för 16 år sedan och flyttade till Eksjö efter ett par år i Uppsala.
Det bästa med Eksjö: Det bästa med Eksjö är att allt du behöver finns här plus att det är nära till allt.

– Jag lärde mig svenska genom SFI och genom att läsa texten när jag kollade på Simpsons, berättar Jorge.

Jorge hade tidigare jobbat som tv-producent i Mexiko så när idén om att texta film och tv-serier dök upp insåg han att det inte riktigt fanns något bra program för detta. Sagt och gjort – Jorge

utvecklade programmet själv och fick snabbt kunder. Tillsammans med dem har utvecklingen av programmet fortsatt och idag används det av översättare över hela världen när de senaste storfilmerna eller Netflixserierna ska textas.

– Från början textade jag en del själv, men det hinner jag inte med nuförtiden. Nu är det fokus på utveckling och problemlösning, berättar Jorge.

Hemlighetsmakeriet i branschen är stort. Förutom de obligatoriska sekretessavtalen är mörkläggningsgardiner och låsta kontor en självklarhet.

– Filmbolagen vill ju inte att deras filmer ska läcka ut innan de haft premiär. Så de flesta som textar sitter isolerade med neddragna rullgardiner och är mycket noga med att deras skärmar inte ska synas för någon annan, berättar Jorge.

Som i alla branscher fortsätter tekniken att utvecklas. Den senaste utvecklingen av Jorges system är att det nu också kan hantera textning av 3D-filmer.

– 3D-film är framförallt stort i Kina som också är en enorm marknad. Men det finns en utmaning med att texta 3D-film eftersom det är djup, perspektiv i olika lager i filmen. Texten måste ju ligga längst fram så den blir läsbar. Men mitt program kan hantera detta nu, berättar Jorge som dagen till ära har en 3D-version av senaste Star Wars-filmen på skärmen när vi kommer på besök.

Jorges företag har funnits länge på Itolv-området. Han var till och med en av de första hyresgästerna när det som kallas “VIS-parken” bildades (Visualization Park, bildades 2009 som ett sätt att stötta entreprenörer inom visualisering och närliggande branscher som t.ex. film).

– Under en period var jag den enda hyresgästen i huset, men jag har funnits kvar hela tiden och trivs hur bra som helst. Dessutom har jag ju nära till jobbet, säger Jorge som bor i lägenheterna i kasernen bredvid kanslihuset.

– Det är ovärderligt eftersom det händer att jag får rycka in och lösa problem närsomhelst på dygnet. Eftersom översättarna finns i alla tidszoner kan det vara något som måste fixas mitt i natten. Då kan jag gå över till kontoret och jobba, berättar Jorge.

Även om kunderna finns över hela världen har Jorge inga planer på att lämna Eksjö.

– Eksjö är en fantastiskt bra stad att bo i. Här har man allt. För mig är det viktigt med stabil tillgång på el och internet – i Mexiko hade vi strömavbrott mest hela tiden. Och Eksjö var ju tidiga med fiber så det funkar också väldigt bra, säger Jorge.

Foto: Pressbild. Daniel Craig spelar rollen som James Bond i filmen ”No time to die” som passerat genom Jorge Morones program för textning.

Många av de serier du ser på Netflix, Disney+ och liknande tjänster har passerat genom Jorges programvara. Men även mycket av det du ser på bio.

– Jag får ju se en hel del film innan de kommer ut på bio och streamingtjänster. Bland annat såg jag den senaste Bondfilmen över ett år innan den hade premiär. Men man blir ju lite yrkesskadad. Går jag på bio på Metropol blir det lätt så att man sitter och letar fel i textningen istället för att njuta av filmen, säger Jorge.