Jörgen utforskar det okända

Kristoffer Karlsson

Jörgen Gustafsson hjälper människor att få kontakt med ”andra sidan” och på visitkortet står det medium.
– Det är ologiskt att det inte finns något efter döden, säger han.

Han föddes i Eksjö 1962 och växte upp i en stor familj. Efter skolan jobbade han som golvläggare i firman som hans far startat.
– Jag gillar Eksjö. Det är en av de finaste städer jag vet. Jag har familj kvar i stan så jag är där och hälsar på med jämna mellanrum. Jag vet inte om jag kommer kommer att flytta tillbaka någon gång, men jag kommer nog alltid att ha en dragning till Eksjö, säger han.

I dag känner många igen honom från TV-program som ”Förnimmelse av mord” och ”Det okända” där Jörgen hjälper människor att få kontakt med personer som inte längre finns i livet.
– Jag har medverkat i olika TV-produktioner både i Sverige och utomlands under hela 2000-talet, berättar Jörgen.

Det var i 35-årsåldern som Jörgen på allvar förstod att han hade en ovanlig förmåga.
– Jag trodde att jag höll på att bli psykiskt sjuk. Jag gick till en psykolog och pratade. Som tur var blev jag inte satt på medicinering. Det hela slutade med att jag åkte på en workshop som handlade om de här frågorna. Mest för att bevisa för mig själv att det var omöjligt – det lyckades jag inte med, berättar han.

Jörgen möter ofta kritiker som avfärdar det han håller på med som lurendrejeri och bluff.
– Jag möter en del skepsis, av naturliga skäl, berättar Jörgen. Och jag har stor respekt för människor som inte tror på det här. Men jag tar gärna diskussionen – jag tycker att jag lär mig saker av att prata med människor som är skeptiska mot det jag håller på med, fortsätter han.

”Vissa tror på socialdemokrati, andra på gud – det här är något jag tror på och jag har full respekt för att alla inte tror som jag”

Många har försökt att ”avslöja” Jörgen och hans kollegor i branschen, bland annat TV-programmet Insider.
– Det var riktigt obehagligt ett tag och det blev ett vansinnigt drev i media. Det var sensationsjournalistik i sin allra värsta form och jag upplevde att man ville åt mig som person. Det var en väldigt jobbig tid för både mig och min familj, berättar Jörgen.

Han menar att mycket av kritiken bottnar i rädsla för det som inte riktigt går att ta på.
– Jag har själv varit väldigt skeptisk och det finns ju självklart inga objektiva bevis. Men jag personligen har fått många bevis och jag vet vad jag själv upplever, förklarar Jörgen.

Jörgens förmågor har tagit honom ut i världen, bl.a. till Japan där ett TV-bolag efterfrågade hans tjänster.
– Det var ett program ungefär som Efterlyst här i Sverige. Skillnaden var att när man inte kom längre med traditionella metoder så lät man medium försöka lösa fallen, berättar han.

Hans medverkan i programmet fick stort genomslag i Japan.
– Jag bidrog till att en försvunnen flicka hittades. Tyvärr slutade inte historien lyckligt, men vi fick klarhet i vad som hade hänt och föräldrarna fick ett avslut. Pappan i familjen var till en början väldigt skeptisk till mitt arbete, men efteråt bad han mig om ursäkt för vad han hade tänkt om mig, berättar Jörgen.

Han får ofta frågor om hur det går till och vad det är han kan se som ingen annan kan se.
– Jag har aldrig sett någonting. Det är känslor och bilder som jag får till mig i mitt inre, som jag sedan tolkar. Ibland blir det rätt, men det blir också fel ibland. Har man tittat på ”Det okända” så vet man vad jag menar. Vissa gånger lyckas jag väldigt bra, men vi visar även de programmen där vi lyckas sämre – och jag tror det är det som gör det trovärdigt, säger han.

Jörgen har stor självdistans och tycker det är viktigt att man kan driva lite med sig själv.
– Jag har bland annat spelat in en reklamfilm för ett välkänt bensinbolag där jag uppträder som medium. Jag tror att det är viktigt att man inte tar sig själv på för stort allvar, säger han.

Bokaktuell

Just nu arbetar Jörgen med en bok – en slags handbok i intuition.
– Jag tror att alla kan lära sig det jag håller på med och det vill jag förmedla i boken. Man kan träna sig till det. Det som sätter hinder i vägen för de flesta är att vi låter våra erfarenheter påverka hur vi tolkar de känslor och bilder som kommer till oss. Det handlar mycket om att kunna nollställa sig själv. Att bli lite som ett barn igen; som ännu inte har formats av upplevelser och erfarenheter i livet, förklarar Jörgen.

Tanken från förlaget är att boken, som ännu inte har något namn, ska släppas till försäljning i vår, men Jörgen hoppas att det ska gå fortare än så.
– Kanske redan i höst, eller åtminstone till julhandeln hoppas jag. Men vi får se, säger han.

Musiken är en viktig del i Jörgens liv och han sjunger bland annat i ett bluesband. Han har också uppträtt flera gånger på Eksjö stadsfest i olika konstellationer, bland annat tillsammans med Ian Haugland, mest känd som trummis i Europe.
– Jag lirar också i ett coverband som heter The Band Age. Men vi brukar säga att vi inte är nåt jävla coverband, skrattar Jörgen. Vi gör låtarna på vårt eget sätt, fortsätter han.

Foto: Pressbild TV4

Under åren har han figurerat i många olika band och nämner Sustain sisters, Järnhenrik och Electric Cute.
– Jag är lite av en exhibitionist och jag älskar att synas. Jag jobbade under några år på Länsteatern i Jönköping och gjorde bland annat 90 föreställningar av ”Tusen korta år”, berättar Jörgen.

Intresset för att utforska det okända ökar just nu i Sverige, och Jörgen tror att vi bara har sett början än. Han menar att vi blir mer tillåtande och att det emotionella får ta mer plats i samhället.
– Som tur är så får vi tro på vad vi vill i Sverige. Jag tror på det jag gör även om jag så klart inte kan bevisa det vetenskapligt. Vissa tror på socialdemokrati, andra på gud – det här är något jag tror på och jag har full respekt för att alla inte tror som jag, avslutar Jörgen.

Jörgen Gustafsson

Yrke: Medium
Bor: Södertälje
Ålder: 56 år
Familj: Särbo och tre döttrar.
Aktuell: Som medium i TV4-programmet Det okända där han hjälper människor att få kontakt med ”andra sidan”. Jobbar nu också med ett bokprojekt.
Det bästa med Eksjö: Naturen runt om. Jag har varit i Skurugata många, många gånger. Jag brukar ta med vänner dit – det är oerhört vackert.