Eksjö julmarknad

Kristoffer Karlsson

Den här artikeln handlar om julmarknaden 2016. Artikeln om årets julmarknad i Eksjö hittar du här >>

julmarknad21

I år går julmarknaden av stapeln för tjugotredje året i rad. Men marknadstraditionen i Eksjö går hundratals år tillbaka i tiden och nog känner man historiens vingslag när man vandrar längs kullerstensgränderna i Gamla stan. Under två decemberdagar väntas omkring 25 000 besökare till Eksjö och hela stan fylls av människor, julgodis och hantverk. Vi kan varmt rekommendera ett besök på julmarknaden – ett perfekt sätt att komma i stämning inför julen!

Delikatesser och hantverk
– Det är hantverket som står i centrum på Eksjö julmarknad, berättar Pia Löfgren på Eksjö museum som ansvarar för organisationen kring marknaden. Den som förväntar sig marknadsknallar som säljer krims-krams kommer att bli besviken, fortsätter hon.

Under julmarknaden blandas sorlet från de tusentals besökarna med fantastiska dofter från bröd, ostar, korv, karameller och massor av andra delikatesser. Har du tur kan du stöta på någon av de kringvandrande gycklarna eller kanske en ridande soldat från Smålands Husarer. Du har också möjlighet att se många hantverkare och slöjdare i aktion, bland annat kan du på Fornminnes­gården ta del av ett så klassiskt hantverk som bokbinderi.

Nytt för i år är att julmarknaden tjuvstartar redan på fredagen med en julmarknad i miniatyr på Stora torget.

– Då kommer gyckargillet Uthopia att underhålla med en fantastisk eldshow, och besökarna har möjlighet att få något varmt att dricka på Stadshotellet, berättar Pia Löfgren.

Under julmarknaden bjuds det på levande musik, lucia­kröning och annan underhållning. Bland annat så kommer tomten att finnas på plats för att ta emot önskningar från alla barn.

– Det kommer att bli en fantastisk julstämning utlovar Pia Löfgren. Vi hoppas på lite snö också – det gör alltid att julkänslan infinner sig lite extra!

julmarknad2

 

Julens godsaker
Passa på att frossa i julens alla läckerheter. På Eksjö julmarknad finns allt du kan tänka dig! Marsipan, bröd, ostar, rökt fisk och korv, pastejer, ostkaka, marmelader, senap, choklad och mycket, mycket mer. Traditionella smaker och spännande nyheter i en underbar blandning!

Ladda ner programmet
Ladda ner hela programmet här