Julstämning på Nordströmska Gården

Magnus Östberg

Det knastrar i kakelugnen på Nordströmska gården. Julen är i antågande och Rebecka Sköld Martini och Robin Hjertqvist har tagit in julgran och dukat upp för julmiddag.
– Julen betyder mycket för oss med gemenskapen, lugnet och att umgås med familjen. Det är också en härlig tid med mycket ljus och växter, säger Rebecka.

På Nygatan ligger en av de yngsta byggnaderna i gamla stan. Med “bara” 200 år på nacken är Nordströmska gården rena ungdomen jämfört med resten av bebyggelsen. Men när Rebecka och Robin köpte huset för tre år sedan var 1990-talet starkt närvarande.

– Det var strukturtapeter, tråkiga färger och kändes väldigt omodernt. Vi började renovera och har hela tiden haft som plan att försöka behålla den äldre stilen så mycket som det går, berättar Rebecka.

Juldukat på Nordströmska gården

Färgen på väggarna i matsalen är färgat spackel från Hessels Colorama. Granarna på bordet och servetterna kommer också från Hessels.

Idag är större delen av huset renoverat invändigt.

– Målsättningen har hela tiden varit “varsam renovering”. Huset är ju ändå 200 år gammalt och vi vill ta hand om byggnaden – både för vår egen skull och för framtida generationer, berättar Robin.

Nordströmska gården är byggnadsminnesmärkt vilket innebär att utsidan inte får förändras. Det är därför framsidan mot Nygatan är rosa medan baksidan mot Färgaregatan är ljust beige.

– Det sägs att den rosa färgen var dyrare så därför valde man att måla med en billigare färg på baksidan, berättar Robin.

Nordströmska gården byggdes 1823 av en apotekare men fick sitt namn efter den andra familjen som bodde i huset.

– Nordström var en familj som byggde orglar. Så de har fått ge namn till gården, berättar Rebecka.

Nordströmska gården består av flera lägenheter. Robin och Rebecka bor på våning två och tre. På entréplan finns två lägenheter som de hyr ut, plus en lägenhet i gårdshuset.

– När vi köpte huset var vi egentligen på jakt efter en villa. Men när vi hade tittat på huset var vi helt sålda. Och eftersom Robins familj har erfarenhet av hyresfastigheter kändes det bra att köpa det, berättar Rebecka.

Färgen på väggarna är lugna och inredningen andas klassisk skandinavisk design. Att hitta blandningen mellan nytt och gammalt är utmaningen, menar Rebecka.

– Ett hem måste ju vara funktionellt, men vi vill ändå försöka bevara så mycket som möjligt av den äldre känslan i både tapeter, färgval och golv, berättar Rebecka som visar upp bilder från huset på instagramkontot @nordstromskagarden.