Är du kol eller gasol?

Kristoffer Karlsson

I åtta av tio svenska hushåll finns det en grill. På sommaren är grillningen lite av en folkrörelse och åsikterna om hur man får till det perfekta köttet är lika många som det finns grillentusiaster.

Förr grillade alla med kol, men de senaste åren har det dykt upp mer och mer gasolgrillar på svenskarnas altaner. Men vad ska man egentligen ha för utrustning; och framför allt – blir det godast med kol eller gasol?

En uppenbar fördel med en gasolgrill är att det går snabbt att komma igång. Det är bara att öppna kranen, tända grillen och börja grilla. I en kolgrill tar det ungefär 30 minuter att få till en bra glöd. Det är en konst att få till en bra och jämn temperatur i en kolgrill, något som ofta är ganska enkelt i en gasolgrill.

Men för den kostnadsmedvetne så är det tvärtom fördel kolgrillen. Du får en bra klotgrill för några hundralappar, medan en gasolgrill går lös på åtminstone ett par tusen. Dessutom kostar det en bra slant när det är dags att fylla på din gasolbehållare.

Till syvende och sist är det ändå den personliga smaken som avgör. Många tycker det är mer ”grillkänsla” att grilla med kol. När man går och väntar på att glöden ska bli perfekt så hinner man förbereda köttet och kanske ta sig något gott att dricka. Andra är helt sålda på sina stora gasolgrillar och skulle inte kunna tänka sig något annat.

Ett bra tips till dig som använder en kolgrill är att skaffa dig en grilltändare. Det finns både så så kallade tändrör och elektriska grilltändare som gör att att du slipper använda tändvätska.