Lennarts får en egen låt

Redaktionen

Lennarts konditori har den senaste tiden varit i blickfånget av diverse anledningar. Men den här gången handlar det om något så ovanligt som en ”låt”. Kompositören och låtskrivaren Jonas Magnusson, som till vardags är gitarrist och låtskrivare i folk/countrybandet Oakland, har bytt genre och skapat en jazzinspirerad hyllning till en av Eksjös mest klassiska platser. Konceptet är knappast nytt för Jonas som tidigare gjort hyllningar till hela Eksjö och bland annat till IF Eksjö Fotboll.

– Att använda sig av konkreta platser är ett bra knep för att få inspiration till textskrivande.Temat blir givet och sedan är det egentligen bara att försöka hitta ”platsens själ”, vilket i och för sig är svårt nog. Det blir väldigt personligt. Förra året blev det en hyllningslåt till fotbollen i Eksjö genom låten: Eksjö Är Vårt Lag, berättar Jonas.

I våras var det dags igen. I ett försök att utforska jazzens outgrundliga marker letade Magnusson efter något genuint och glädjefullt att beskriva. Platsen att tonsätta blev Lennarts Konditori, där många timmar spenderats från tidiga tonåren och framåt. Resultatet kan du lyssna på här nedan. En låt som för tankarna till Monica Z (men med Eksjötouch). Jonas spelar samtliga instrument och sången framförs av Eksjös egen sångfågel Emelia Staaf.

Läs mer om Lennarts konditori i vår serie Historiska platser >>