Lennarts är konditoriet med historisk guldkant

Redaktionen

Gult blir grått. I skrivande stund pågår en ommålning av
Guldsmedsgården där Lennarts konditori huserar sedan 1960-talet.

I det nordvästra hörnet av Stora torget i Eksjö ligger en av stadens många byggnadsminnesmärkta fastigheter; Guldsmedsgården. Byggnaden inrymmer idag det klassiska kaféet nya Lennarts konditori som är välkänt för både eksjöbor och långväga gäster.

I logotypen för Lennarts konditori står ”konditoriet med guldkant”. Det är inte bara en anspelning på företagets guldfärgade tårtbrickor utan också en flört med gårdens namn. Guldsmedsgården har anor från 1600-talet och från slutet av 1700-talet verkade här en rad guldsmeder. Den sista i raden var August Andersson som hade en smedja i bruk ända fram till 1934. Under 1960-talet tog konditor Lennart Svensson över fastigheten och byggde om den till ett modernt konditori tillsammans med sin fru Gun.

Gun och Lennart Svensson framför huset. 1970-tal

Under 2017 firade Lennarts 50-årsjubileum och i samband med detta gav Anita Svensson ut en bok om företaget. Anita som är dotter till Lennart och Gun Svensson och syster till Lena Wireskog som drev Lennarts fram till 2016. Sedan två år tillbaka drivs konditoriet av Anna Berg som gjort ytterligare invändiga renoveringar och moderniserat kaféet.
– Vi hade en dröm om att skapa något eget men med respekt och känsla för historien. Det måste harmoniera med kulturen som finns i stan. Vi kan inte ha en gård från 1600-talet med ultramodern inredning utan vi måste renovera med känsla och det tycker både jag, personalen och kunderna att vi lyckats med, berättar Anna Berg.

Tidigt 1900-tal.

I juli firar Anna två-årsjubileum som ägare till Nya Lennarts och nu byter fastigheten färg från gul till grå. Något som orsakat en mindre folkstorm hos Lennartsälskare.
– Man märker verkligen att Lennarts engagerar – inte minst med tanke på hur mycket folk har engagerat sig i färgsättningen av huset. Men jag har varit tydlig med att vi inte kan påverka färgvalet – vi koncentrerar oss på att baka och serva våra kunder, säger Anna.

1950-tal.

Oavsett färg på huset kommer ”Lennarts” att leva kvar och locka nya gäster under många år framöver.

Boken om Lennarts

Boken om Lennarts släpptes 2017 av Anita Svensson som är dotter till Lennart och Gun Svensson som startade Lennarts.
Bilderna i artikeln kommer från boken.