Eksjöprofiler

Linnéa tar sommarlov från HV71

Foto: Johan Lindqvist
Hockeyspelaren Linnéa Andersson från Eksjö lever redan delar av sin dröm. I fjol tog hon VM-brons med juniorlandslaget. Den här säsongen har hon och HV71 Dam kammat hem SM-silver och slagit publikrekord i Svenska damhockeyligan! Sedan dess har Linnéa hunnit med både bal och studentfirande. I sommar byter hon fajterna på isen mot vilda västern. Träningsschemat tar hon med sig till sommarjobbet på High Chaparall.

Hon ryser fortfarande när hon tänker på slutspelet i SDHL. Regerande svenska mästarna från Luleå valde att möta HV71 i bäst-av-tre. Första matchen blev försenad och resulterade i nattmatch i Kinnarps arena. Först framåt halv två på natten stod det klart att hemmalaget vunnit.
– Ingen trodde att vi ska kunna ta oss så här långt. Ändå vann vi över dem igen när vi mötte dem i Luleå inför 3 000 personer i publiken, säger Linnéa med ett stort leende.

Laganda

Hon är säker på att lagandan är en av lagets starkaste framgångsfaktorer.
– Vi har umgåtts mycket under de långa resorna och lärt känna varandra. Alla pratar med alla, är öppna med varandra och kan vara sig själva.

Linnéa, som ända sedan hockeydebuten i åttaårsåldern varit ensam tjej i killarnas lag hemma i Eksjö, stortrivs i laget. Dessutom har hon fått en otroligt bra vän i lagkompisen Selma Aho.
– Vi har haft samma schema, samma rutiner och gjort ungefär samma resa inom hockeyn. Det är fantastiskt att kunna dela alla upplevelser med en tjej som tänker som jag, säger Linnéa. Hon betonar samtidigt att hon är oerhört tacksam för tiden med grabbarna i Eksjö.

– Det är såklart jättekul att fler yngre tjejer intresserar sig för hockey nu. Men jag hade inte velat ha det på något annat sätt. För mig har det bara varit positivt att spela med killar. De är större, starkare och triggar mig att pressa mig lite till. Det är prestationshöjande, konstaterar hon.

Backstjärnorna från Eksjö HC

Som inspiratör är moderklubbens egen NHL-stjärna en stor förebild. Precis som Niklas Hjalmarsson är Linnéa en stabil back med defensivt spel. En spelförstörare med målet att ingen ska ta sig förbi och göra mål.
– Skridskor är min starkaste sida och jag övar på att vara mer offensiv. I takt med att jag utvecklas mer och blir starkare känner jag att jag vågar mer på isen.

En viktig del av utvecklingen, både på isen och på det personliga planet, var utan tvekan möjligheten att 2016 ta på sig landslagströjan och representera Sverige i Junior-VM. Efter en fyranationsturnering i Ryssland bar det av till VM i Kanada, där de svenska tjejerna tog sig till pallen.

– Att spela i landslaget är något jag alltid drömt om. Bara att få vara med kändes helt overkligt. Dessutom var det lärorikt att få spela mot amerikanskor och kanadensiskor, där man hela tiden måste vara på tå. Jag har alltid varit ganska blyg i nya sammanhang. Att komma ensam och börja om i ett nytt lag, att stå på egna ben är en utmaning. Man lär sig otroligt mycket om sig själv.

Föräldrasupport

Hon har ett år kvar på kontraktet med HV71. Boendet i Jönköping är fixat och det som saknas nu är bara ett jobb som går att kombinera med hockeyträningarna, gärna inom skolans värld. Förhoppningsvis får hon fortsätta med morgonträningarna hos grabbarna på Sanda hockeygymnasium. På kvällarna blir det fys- och ispass med damlaget. Däremellan ska hon hinna äta dubbla frukostar, lunch och dubbla middagar.
– Slarvar man med maten märks det direkt i kroppen, säger Linnéa och berättar att matkontot i princip motsvarar hela studiebidraget…
– Utan mamma och pappa hade jag inte kunnat spela hockey på den här nivån. De finns med på läktaren på alla matcher, stöttar, skjutsar, fixar matlådor och hjälper till med hyran.

Träningssommar

Träningen är en stor del av Linnéas vardag, oavsett var hon är. På senaste semesterresan till Kreta ställde hon upp koner på stranden och tränade start- och stopp. 40 sekunder full fart fram och tillbaka. 20 sekunder vila.
– Det var nog en och annan som undrade vad jag höll på med, säger Linnéa, som packar träningskläder, viktvästar och löparskor i resväskan när det nu blir dags att checka in bland indianer och cowboys i nöjesparken i Hillerstorp.
– Jag ska jobba inom kafé och restaurang och har förstått att det finns ett gym för personalen. Och så blir det en hel del utomhusträning.

Gissningsvis är Linnéa i toppform inför säsongstarten då det blir dags att snöra på skridskorna.
– Det är nog inte många som kan förstå hur mycket man kan se fram emot att få gå på is igen. Varje år har man nästan glömt vilken fantastisk känsla det är!

Linnéas träningstips!

1. Träna tillsammans.
Det blir så mycket roligare och gör att du pressar dig själv lite till.

2. Träna utomhus
Att springa på rullband går inte att jämföra med att springa ute.

3. Du klarar mer än du tror!
När det känns som att du inte orkar mer kan du alltid få ut lite till.

Linnéa Andersson

Ålder: 18 år
Bor: I lägenhet i Jönköping, tillsammans med
kompisarna Sulejma Sarda och Selma Aho.
Familj: Mamma, pappa och lillebror
Favoritmat: Kött, sås och potatis
Gör på fritiden: Umgås med kompisar
Drömmer om: Att spela i Damkronorna

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Eksjöprofiler"

Foto: Magnus Östberg Som mittsexa i Lugi gör Markus Sjöbrink sin femte säsong i handbollens högsta serie. Men målet är högre än så. – Jag drömmer om en plats i landslaget, berättar han. Namnet Sjöbrink är i princip synonymt med handboll – i alla fall i …

Esportaren Pontus Frost spelar i laget The Final Tribe. Tillsammans reser de världen runt och spelar Dota2. – Vi tillbringar mycket tid på flygplatser, berättar Pontus Frost. För alla under 30 är Esport lika självklart som fotboll och tennis. Idag finn …

Pappa var musiklärare och mamma var trummis. Musiken har alltid varit en viktig och naturlig del i Moa Carlebecker Forssells liv. Idag försörjer hon sig som artist och låtskrivare under artistnamnet Cazzi Opeia. Moa deltog i TV4:s Idol 2009 och en enig …

Jörgen Gustafsson hjälper människor att få kontakt med ”andra sidan” och på visitkortet står det medium. – Det är ologiskt att det inte finns något efter döden, säger han. Han föddes i Eksjö 1962 och växte upp i en stor familj. Efter skolan jobbade han …

Axel Rehnby från Eksjö har varit delaktig i otaliga långfilmer och tv-produktioner de senaste åren. Men själv har han inte synts i rutan en enda gång.Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård och Axel ”Snälla snickaren” Rehnby poserar tillsammans under inspeln …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …