Livet som konstnär i Eksjö

Carina Engqvist

emma

I sommar finns Emma Larssons tavlor med i Länssalongen i
Jönköping och samtidigt skissar hon nu på sitt första uppdrag inom offentlig konst. Hennes tidlösa keramik syns med jämna mellanrum i tidningar och magasin, och för allt fler har Emma Larsson och hennes butik blivit en anledning att åka en omväg och stanna till i Eksjö.

Den lilla och smakfullt inredda affärslokalen vid Arendt Byggmästares gata är en blandning av butik och utställning. Lugn och rofylld. Vacker och full av intryck. En rabarberblomma har sällan sett så praktfull ut som när den placerats vid de grönglaserade kopparna i stengods. Den robusta och samtidigt romantiska servisen Evita, som efter tio års produktion hamnat på åtskilliga familjers matbord, står uppdukad. Jo, det är många som samlar på den, berättar Emma och beskriver känslan att genom keramiken få vara delaktig i någon annans liv.
– Det känns fint att jag, genom omsorgen att dreja, putsa och glasera, finns med i någons ensamma funderingar med en kopp kaffe eller när familjen är samlad på middag.

– Min keramik ska användas ofta och hålla länge. Jag vill inte bidra till slit- och slängmentaliteteten, säger Emma, som bränner allt gods i 1250 grader. Därmed tål den både ugn och diskmaskin.

emma2

Hon fastnade tidigt för keramiken. Redan under den där första terminen på Sörängens folkhögskola, som egentligen var tänkt som en kort andhämtning inför universitetsstudier i Lund, blev leran roligare än allt annat. Halvåret i Nässjö utökades till två år och följdes av ytterligare en tvåårig utbildning på Carl Malmstenskolan Capellagården på Öland. Därefter gjorde Emma en ansökan till Konstfack och blev antagen till magisterprogrammet Keramik & Glas.

– Just då var brukskeramik ganska mossigt, minns Emma som alltid tyckt om att baka, laga mat och att greja i köket. Kollektionen har vuxit fram efter hennes egna behov av skålar och uppläggningsfat. Allt i en kärleksfull strävan efter funktion och skönhet i det vardagliga livet.

Efter avslutade studier och totalt åtta år i Stockholm längtade Emma hem till Eksjö.

– Jag saknade skogen, närheten och möjligheten att kunna cykla vart man än ska. Jag hämtar mycket inspiration i naturen, framförallt till mina tavlor, säger Emma och konstaterar att målningarna påverkas av hur hennes omgivning ser ut. Eksjös kombination av skogar, berg och sjöar återfinns ofta i hennes målningar.

– Jag vill skapa en känsla av att kunna gå in i målningen, därför målar jag väldigt sällan människor, men gärna djur, som fåglar och rävar.

” Jag samlar ständigt på intryck, färgkombinationer, mönster och former. Jag uppskattar små, små saker”

För Emma är livet som konstnär numera lika självklart som livet självt. Drejskivan innebär total avkoppling från omvärlden och en avslappnande upprepning i full koncentration. I målandet bearbetar hon upplevelser och tavlorna blir hennes sätt att föra dagbok.

– Jag skulle inte klara mig utan målningen. När jag ibland hör människor tala om att hitta meningen med livet tänker jag att oavsett hur världen förändras och hur framtiden än ser ut kommer jag alltid att ha det här, säger Emma.

Förmodligen lever hon också med en större uppmärksamhet än hon hade gjort utan konsten.

– Jag samlar ständigt på intryck, färgkombinationer, mönster och former. Jag uppskattar små, små saker.

Emma har lärarbehörighet och har i perioder kombinerat sitt konstnärskap med en deltidstjänst som bildlärare. Sedan lilla Ines föddes för två år sedan har hon varit mammaledig på halvtid. I höst tillträder hon tjänsten som bildlärare på Prästängsskolan i Eksjö.

Innan dess ska keramiklagret fyllas. Beställningslistan bekräftar att handgjord brukskeramik är trendigare än någonsin – en vardagslyx som allt fler unnar sig. Dessutom står Emma alltså inför sitt allra första uppdrag inom offentlig utsmyckning. En fondvägg i en hiss på länssjukhuset Ryhov är beställd.

– Det blir en landskapsbild med vattenblänk och inslag av guldtrådar.
Emmas butik är öppen på lördagar och den som vill se hennes målningar på Länssalong 2016 har hela sommaren på sig. Utställningen pågår till den 14 augusti.

emma_friNamn: Emma Larsson
Yrke: Keramiker och konstnär
Ålder: 39 år
Familj: Sambon Alexander, dottern Ines, 2 år
och dvärgschnauzern Mynta

Bor: Villa i Orrhaga i Eksjö

Antingen eller…
Stockholm eller Eksjö
Gräsmatta eller trädgårdsland
Vin eller rabarbersaft Gärna båda!
Cykel eller bil
Vitt eller färgstarkt

3 saker jag alltid har med mig

Min telefon • Mynta • Anteckningsbok och penna

Telefonen försöker jag komma ihåg, där har jag kamera för ögonblicksbilder, spellistor och minnesanteckningar. En fin bok med blanka sidor dör jag kan klottra ner ideer och snabbskisser. Hunden Mynta är en trogen följeslagare, (sen har jag ju alltid med mig min dotter, men det tänker jag är självklart).