Eksjöprofiler

Livet som konstnär i Eksjö

emma

I sommar finns Emma Larssons tavlor med i Länssalongen i
Jönköping och samtidigt skissar hon nu på sitt första uppdrag inom offentlig konst. Hennes tidlösa keramik syns med jämna mellanrum i tidningar och magasin, och för allt fler har Emma Larsson och hennes butik blivit en anledning att åka en omväg och stanna till i Eksjö.

Den lilla och smakfullt inredda affärslokalen vid Arendt Byggmästares gata är en blandning av butik och utställning. Lugn och rofylld. Vacker och full av intryck. En rabarberblomma har sällan sett så praktfull ut som när den placerats vid de grönglaserade kopparna i stengods. Den robusta och samtidigt romantiska servisen Evita, som efter tio års produktion hamnat på åtskilliga familjers matbord, står uppdukad. Jo, det är många som samlar på den, berättar Emma och beskriver känslan att genom keramiken få vara delaktig i någon annans liv.
– Det känns fint att jag, genom omsorgen att dreja, putsa och glasera, finns med i någons ensamma funderingar med en kopp kaffe eller när familjen är samlad på middag.

– Min keramik ska användas ofta och hålla länge. Jag vill inte bidra till slit- och slängmentaliteteten, säger Emma, som bränner allt gods i 1250 grader. Därmed tål den både ugn och diskmaskin.

emma2

Hon fastnade tidigt för keramiken. Redan under den där första terminen på Sörängens folkhögskola, som egentligen var tänkt som en kort andhämtning inför universitetsstudier i Lund, blev leran roligare än allt annat. Halvåret i Nässjö utökades till två år och följdes av ytterligare en tvåårig utbildning på Carl Malmstenskolan Capellagården på Öland. Därefter gjorde Emma en ansökan till Konstfack och blev antagen till magisterprogrammet Keramik & Glas.

– Just då var brukskeramik ganska mossigt, minns Emma som alltid tyckt om att baka, laga mat och att greja i köket. Kollektionen har vuxit fram efter hennes egna behov av skålar och uppläggningsfat. Allt i en kärleksfull strävan efter funktion och skönhet i det vardagliga livet.

Efter avslutade studier och totalt åtta år i Stockholm längtade Emma hem till Eksjö.

– Jag saknade skogen, närheten och möjligheten att kunna cykla vart man än ska. Jag hämtar mycket inspiration i naturen, framförallt till mina tavlor, säger Emma och konstaterar att målningarna påverkas av hur hennes omgivning ser ut. Eksjös kombination av skogar, berg och sjöar återfinns ofta i hennes målningar.

– Jag vill skapa en känsla av att kunna gå in i målningen, därför målar jag väldigt sällan människor, men gärna djur, som fåglar och rävar.

” Jag samlar ständigt på intryck, färgkombinationer, mönster och former. Jag uppskattar små, små saker”

För Emma är livet som konstnär numera lika självklart som livet självt. Drejskivan innebär total avkoppling från omvärlden och en avslappnande upprepning i full koncentration. I målandet bearbetar hon upplevelser och tavlorna blir hennes sätt att föra dagbok.

– Jag skulle inte klara mig utan målningen. När jag ibland hör människor tala om att hitta meningen med livet tänker jag att oavsett hur världen förändras och hur framtiden än ser ut kommer jag alltid att ha det här, säger Emma.

Förmodligen lever hon också med en större uppmärksamhet än hon hade gjort utan konsten.

– Jag samlar ständigt på intryck, färgkombinationer, mönster och former. Jag uppskattar små, små saker.

Emma har lärarbehörighet och har i perioder kombinerat sitt konstnärskap med en deltidstjänst som bildlärare. Sedan lilla Ines föddes för två år sedan har hon varit mammaledig på halvtid. I höst tillträder hon tjänsten som bildlärare på Prästängsskolan i Eksjö.

Innan dess ska keramiklagret fyllas. Beställningslistan bekräftar att handgjord brukskeramik är trendigare än någonsin – en vardagslyx som allt fler unnar sig. Dessutom står Emma alltså inför sitt allra första uppdrag inom offentlig utsmyckning. En fondvägg i en hiss på länssjukhuset Ryhov är beställd.

– Det blir en landskapsbild med vattenblänk och inslag av guldtrådar.
Emmas butik är öppen på lördagar och den som vill se hennes målningar på Länssalong 2016 har hela sommaren på sig. Utställningen pågår till den 14 augusti.

emma_friNamn: Emma Larsson
Yrke: Keramiker och konstnär
Ålder: 39 år
Familj: Sambon Alexander, dottern Ines, 2 år
och dvärgschnauzern Mynta

Bor: Villa i Orrhaga i Eksjö

Antingen eller…
Stockholm eller Eksjö
Gräsmatta eller trädgårdsland
Vin eller rabarbersaft Gärna båda!
Cykel eller bil
Vitt eller färgstarkt

3 saker jag alltid har med mig

Min telefon • Mynta • Anteckningsbok och penna

Telefonen försöker jag komma ihåg, där har jag kamera för ögonblicksbilder, spellistor och minnesanteckningar. En fin bok med blanka sidor dör jag kan klottra ner ideer och snabbskisser. Hunden Mynta är en trogen följeslagare, (sen har jag ju alltid med mig min dotter, men det tänker jag är självklart).

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Eksjöprofiler, Hem & fritid, Inredning"

Foto: Magnus Östberg Som mittsexa i Lugi gör Markus Sjöbrink sin femte säsong i handbollens högsta serie. Men målet är högre än så. – Jag drömmer om en plats i landslaget, berättar han. Namnet Sjöbrink är i princip synonymt med handboll – i alla fall i …

Ulrika Bengtsson har ett brinnande intresse för prylar och inredning – och hennes hem är en härlig blandning av gammalt och nytt. Hemma hos Ulrika i den renoverade, stora gamla Rektorsgården går det inte att ta miste på att inredning är ett stort intre …

Esportaren Pontus Frost spelar i laget The Final Tribe. Tillsammans reser de världen runt och spelar Dota2. – Vi tillbringar mycket tid på flygplatser, berättar Pontus Frost. För alla under 30 är Esport lika självklart som fotboll och tennis. Idag finn …

Köket är husets hjärta, sägs det. Här tillbringar vi mycket tid för att laga mat, umgås eller prata. Även för kök finns gott om trender – både när det gäller material och färg. – Under en period skulle allt vara vitt, vitt och vitt. Idag är det mer var …

Den 1 december lanserar Edgar Security ett helt nytt koncept som släpps under eget varumärke. – Med vårt koncept blir det möjligt att koppla ihop tusentals olika produkter och tjänster som idag finns inom området säkerhet och smarta hem, berättar Marku …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …