Malles magiska äppelpaj

Redaktionen

PAJDEG:
400 gram vetemjöl
4 msk socker
0,5 tsk salt
200 gram smör
2 msk kallt vatten

FYLLNING:
6-8 äpplen
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
2 msk citronsaft
2 tsk kanel
2 msk majsstärkelse
25 gram smör
1 ägg till att pensla pajen

 

Mixa alla torra ingredienser till pajdegen i en matberedare. Häll i lite vatten i taget. Rulla degen till en boll, täck över den och låt vila i kylen ca en timme. Skala äpplena och skär små bitar, cirka 1 cm, och lägg i en skål. Blanda äppelbitarna med socker, kanel, farinsocker och citronsaft. Låt stå i rumstemperatur ca en timme och rör om då och då.

Sätt ugnen på 225 grader.

Sila av vätskan från äpplena i en kastrull och tillsätt smör. Låt koka tills det blir en tjock sås. Häll majsstärkelse över äpplena och blanda sedan ner i såsen. Kavla ut degen och klä en form. Ta bort överflödig deg och spara. Lägg äppelfyllningen i pajformen. Kavla ut den resterande degen och skär i remsor. Lägg i ett flätat mönster över pajformen. Ta bort det som hänger över kanten. Pensla på med ett uppvispat ägg.

Baka i ugnen i cirka 30-40 minuter. Om pajen får mycket färg, sänk temperaturen.