Årets äppelskörd är något utöver det vanliga. Här kommer några tips på hur du kan ta tillvara på alla äpplen!
Glutenfria äppelscones
2 ägg
2 dl valfri naturell yoghurt
1 dl rivet äpple
5 dl havregryn (GF)
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Vispa upp äggen och rör i yoghurten.
Rör i resten av ingredienserna och låt vila 10 min.
Klicka ut 6 st klumpar, toppa med kanel.
Grädda 15-20 min.
Musta dina äpplen!
Att göra välsmakande äppelmust av egenodlade äpplen är oslagbart. I Eksjö finns ett musteri som drivs av Albin Nordell på Vetlandavägen.
Det kan dock vara värt att tänka på att det just nu är högt tryck på musterierna i hela Småland. Har du lite tålamod kan det dock vara värt att vänta på en leverans av must gjord på dina egna äpplen.
Om du vill boka mustning på Nordells musteri tar du kontakt via Facebook eller på sms till Albin.
Äppelmos utan socker
Cirka 1 liter äppelmos
1,5 kg svenska äpplen
3 dl vatten
1 kanelstång
Gör så här:
Kärna ur och tärna upp äpplena.
Koka äppelbitarna i 20-30 minuter utan lock tillsammans med kanelstången.
Ta ur kanelstången, mixa till ett slätt mos.
Häll upp moset i väl rengjord burk och ställ in i kylen.