Metropol – årets biograf

Kristoffer Karlsson

På biografen Metropol har det visats film sedan början av 1900-talet och nu är verksamheten mer aktiv än någonsin.
– Vi har visningar fyra gånger i veckan, berättar Carina Dolk Källkvist, som är ordförande i föreningen som driver Metropol.

Biografen Metropol är en klassisk institution i Eksjö. På Nygatan, precis vid Stora torget ligger den ”inklämd” i den gamla bebyggelsen och alla känner vi till den ikoniska skylten på fasaden.
– Metropol är utan tvekan klassisk mark, men vårt koncept är i allra högsta grad modernt, berättar Carina. Förutom de vanliga hollywoodproduktionerna så visar vi även mycket smal film inom ramen för ”Bio kontrast” och vi har även ”Skräckfredag” då vi skrämmer upp eksjöborna med utvalda skräckfilmer, fortsätter hon.

Men på Metropol kan du njuta av mer än bara film.
– Sedan 2012 erbjuder vi livekonserter, framför allt från Metropolitan-operan i New York, berättar Carina. Det är en fantastisk möjlighet att kunna se högklassig underhållning från världens stora scener här i Eksjö, fortsätter hon.

Den ideella biografföreningen har drivit bion sedan 1983 och hela verksamheten bygger på frivilliga krafter.

– Vi är en arbetande styrelse och ett gäng volontärer som ser till att allt fungerar. Vi drivs av ett gediget filmintresse och vi agerar maskinister, biljett- och godisförsäljare under förställningskvällarna. Vi har en person anställd på halvtid, men i övrig är det helt och hållet ideella krafter, säger Carina.

Carina Dolk Källkvist, ordförande i föreningen för Metropolbiografen och Nina Andersson, vd Folkets Hus och Parker. Foto: Mats Andersson

Pandemin – en tuff tid

Under pandemin var det många biografer som hade det tuff, så också Metropol i Eksjö.
– Under restriktionerna kunde vi inte ha några offentliga filmvisningar, men vi provade då konceptet ”Bio on demand”. Då kunde man som privatperson hyra hela bion och sedan fick max 8 personer njuta av filmvisning i salongen. Det var ett sätt för oss att få in lite pengar och ändå följa de restriktioner som gällde, berättar Carina.

Svenska storfilmer fyller salongen

Storfilmer som drar mycket publik är viktiga för föreningens ekonomi.
– Filmerna kostar pengar, vi betalar hyra och filmbolagen tar en del av våra biljettintäkter. Så vi behöver några filmer som ”En man som heter Ove” eller ”Hundraåringen som försvann” per år, berättar Carina. Vi hoppas på några bra premiärer till julhelgen. Det har blivit en riktigt biohelg som har blivit allt viktigare för oss, fortsätter hon.

Årets bio

Under filmdagarna i Sundsvall delade riksorgani- sationen Folkets hus och parker ut priset ”Årets biograf” till Metropolbiografen i Eksjö.
– Det var stort för oss. Jag hade blivit förvarnad, men de andra fyra från föreningen som var med uppe i Sundsvall hade ingen aning. Det är en bekräftelse på att vi gör något bra och viktigt på Metropol, säger Carina.
I motiveringen nämndes bland annat den bredd på filmer och aktiviteter som Metropol erbjuder. – Det var extra kul att juryn uppmärksammat vår satsning på bredd. Både vår skräckfredag och vår visning av smalare kvalitetsfilmer nämndes i motiveringen, avslutar Carina.

Vill du stötta biografföreningen? Då kan du bli stödmedlem. Det kostar 100 kr per år och ger dig 10 kr i rabatt när du går på bio.