Nikki har känsla för keramik

Magnus Östberg

Med en känsla för design och hantverk skapar Nikki Eidstam bland annat unika tallrikar och designade skålar i sin verkstad i Västra Brudbadet.

Foto: Alexandra Bjerhag

I ett vackert 1920-talshus i Västra Brudbadet bor Nikki Eidstam tillsammans med sin sambo och hunden Tyko. I källaren har Nikki en fullskalig keramikverkstad och här skapar hon allt från tallrikar till skålar. Intresset för keramik väcktes någon gång under gymnasietiden – på Brinellgymnasiets estetiska program.

Under gymnasiet fick vi testa att dreja. Innan dess hade jag mest målat i akryl och akvarell. Men jag ville göra grejor som jag själv ville använda – som att äta på egna tallrikar, till exempel.

Efter gymnasiet och ett par års arbete med annat bestämde hon sig för att gå en keramik- utbildning i Nässjö. Resten är historia. Idag är den helkaklade verkstaden fylld med vackert designade tallrikar, stilrena skålar och snygga vaser. På vissa av de vita kakelplattorna finns anteckningar med mått och instruktioner.

– Det är mina recept på allt från lera till glasyrer. Det är för att jag ska komma ihåg hur jag gjort – från gång till gång, berättar hon.

En drivkraft för Nikki tycks vara att göra det omöjliga. Det kanske låter dramatiskt, men flera gånger under intervjun återkommer hon till att olika personer i hennes omgivning sagt; ”det går inte”.

– Då måste jag ju testa själv och se om det faktiskt inte går. Oftast så går det, säger hon.

Ett exempel är att tillverka egna tallrikar. Under utbildningstiden fick hon lära sig att det är något man inte kan göra själv.

– Idag tillverkar jag både drejade och gjutna tallrikar som jag efterbehandlar, slipar, putsar och glaserar. Så det går visst, säger hon och visar upp vackra assietter och fullstora mattallrikar. Ett annat exempel är att starta eget med keramiken som grund.

Nikkis tallrikar, egendrejade

Fina keramikskålar

– Det fick jag också höra att det var omöjligt, men med fint stöd från familj och vänner så gick det. Och idag lever jag på detta, säger hon.

Nikkis keramik finns idag att köpa i vissa utvalda butiker. På Instagram visar hon upp sina kreationer och tar också emot specialbeställningar. Idag skickas Nikkis keramik över hela landet från verkstaden i Eksjö.

– Jag har också visat upp min keramik på olika marknader – bland annat Eksjö julmarknad. Jag är väldigt noga med att det ska kännas rätt där jag visar upp mina grejor. Jag har faktiskt tackat nej till en del butiker där jag inte tycker att det känns rätt, berättar hon.

Noggrannhet verkar vara en annan egenskap som Nikki behärskar. Recepten på väggarna är mest för snabba anteckningar. I en hemlig bok finns allt dokumenterat.

– Det krävs att man är noggrann för att leran ska bli likadan för en viss typ av produkt eller för att glasyren ska få samma känsla och utseende. Det är så många faktorer som påverkar slutresultatet. Processen från idé till färdig produkt är också något som kräver precision – och tålamod.

– Man måste planera redan från början vad man ska göra, hur leran ska vara och vilken typ av lera som ska användas. Bara själva tiden i ugnen är ju mellan två till tre dagar – i två omgångar, berättar hon.

Vårsolen lyser in genom källarfönstret och Nikki berättar att när hon och sambon letade hus var ”plats för keramikverkstad” ett av kriterierna.

– Och det gick ju att hitta ett sånt hus – trots att det kanske var omöjligt, säger hon och skrattar.

Skålar och tallrikar av Nikki. Vas och vallmo kommer från Interflora Blomsterboden. Till höger: Nikkis signatur pryder kanten på en av hennes skålar.