Mer närproducerat kan det inte bli

Kristoffer Karlsson

2016 var ett riktigt äppelår, och det blev också starten på något nytt för Albin Nordell.
– Det fanns hur mycket frukt som helst och jag såg att mycket av den slängdes och ruttnade bort. Så jag bestämde mig för att göra något för att tillvara på den, berättar Albin.
Efter en tid tog han det första steget mot det som så småningom skulle bli Nordells Musteri i Eksjö, ett lokalt musteri med fokus på närproducerat.

Albin Nordell började att göra äppelmust. Till en början var det mest till grannar och bekanta, men han märkte snabbt att det fanns större efterfrågan än så.
– Jag tror att många gillar det småskaliga och att det är extremt närproducerat. Jag tar bara frukt från Eksjö kommun, för jag vill undvika transporter, förklarar Albin.

Foto: Kristoffer Karlsson

Det som började som en hobbygrej ledde till att Albin inför årets äppelsäsong startade det egna företaget Nordells musteri – och det har varit stort intresse för hans produkter.

– Musten jag hinner tillverka tar slut direkt. Men förutom äppelmust, så blir det även saft, sirap och marmelad, berättar han.

”Min idé är att ta tillvara på allt som växer i trädgården”

– Jag är uppväxt med att allt ska tas tillvara. Min mor var expert på att ta hand om sådant som växte i naturen – allt från nässlor, ätbara blommor till odlad squash, frukt och bär. Det var väl inte så kul i tonåren, men nu har jag insett att det är väldigt roligt. Det är en skön känsla att kunna ta tillvara på sådant som annars bara hade gått till spillo, säger Albin.

Nordells musteris produktsortiment omfattar mycket mer än bara äppelmust.

– Min idé är att tillvara på allt som växer i trädgården. Det finns hur mycket som helst. Äpplen, päron, krusbär, vinbär, plommon, fläderbär och rabarber är bara några exempel på vad man kan hitta i en vanlig villaträdgård. Det är en riktig guldgruva och jag tycker det är synd att  mycket aldrig tas om hand, säger Albin. Jag vill att folk ska bli medvetna om vad de har i sina trädgårdar, fortsätter han.

Just nu är frysarna fulla av bland annat rabarber som väntar på att tas om hand.

– Jag plockar på våren och sommaren och fryser in för att kunna hålla igång verksamheten även när det inte är växt-
säsong, säger Albin.

Albin har hela sin verksamhet hemma i bostaden och det är ett medvetet val att hålla produktionen småskalig.

– Det är så jag vill ha det. Jag vill växa sakta och utveckla företaget i min egen takt. Tillgången på frukt och bär får styra verksamheten, förklarar Albin. Till nästa år hoppas jag att folk ska komma med frukt till mig. Då behöver jag inte lägga lika mycket tid på att vara ute och plocka, utan kan koncentrera mig mer på själva tillverkningen, fortsätter han.

Arbetet sker till största del manuellt och drivs med handkraft.

– Jag har en handvevad kross till äpplena, berättar Albin och förklarar hur det går till att göra äppelmust. Jag går igenom äpplena och rensar bort de allra sämsta. Sen ska de tvättas innan de krossas och saften pressas ut. Innan den kan tappas på flaska så måste den pastöriseras. Det innebär att man hettar upp den för ta död på bakterier, förklarar Albin. Det som blir kvar av äpplena när jag har pressat ur musten kommer en lokal bonde och hämtar. Jag tror det blir kalvfoder av det, så inget går till spillo, fortsätter Albin.

Varje flaska äppelmust har en unik smak.

– Jag blandar olika äppelsorter, vilket gör att varje kok blir helt unikt. Jag tycker det är lite av tjusningen. Det ska märkas att det är ett hantverk och inte något industriframställt, säger Albin.

Albin jobbar idag heltid i annat yrke och driver företaget på sin lediga tid.

– Det vore en dröm att kunna gå ner lite i tid och satsa mer på min egen verksamhet i framtiden, säger Albin. Kanske ta ledigt någon månad under äppelsäsongen och få koncentrera sig helt på företaget under en period. Vi får se – framtiden får utvisa det helt enkelt, fortsätter han.

Albin spenderar mycket tid ute i olika trägårdar där han plockar allt från äpplen till krusbär.

– Drömmen vore om folk kom till mig med sin frukt. Mot betalning så klart! Jag hoppas att det blir så när jag blir lite mer välkänd. Jag vill att eksjöborna ska veta att de kan komma till mig och få hjälp med att ta tillvara det som växer i deras trädgårdar, säger Albin. Mer närproducerat än så kan det ju faktiskt inte bli, fortsätter han.

Som nybliven livsmedelsföretagare är det mycket att tänka på, bland annat lagerhållning, försäljning, produktion – och inte minst att bygga upp ett kontaktnät med allt från äppelodlare till butiker som kan sälja produkterna.

FAKTA: Äppelmust

Äppelmust består enbart av pressade äpplen. Inget får tillsättas. Den pressade äppelsaften hettas upp och buteljeras och håller sig sedan i ungefär ett år.

Profilen:

Namn: Albin Nordell
Ålder: 40 år
Bor: Villa i Eksjö
Aktuell: Har startat ett lokalt musteri i Eksjö

– Det är svårt i början att veta hur stor efterfrågan det är på den här typen av produkter, men jag lär mig hela tiden mer och mer – både om själva produktionen och om allt runtomkring. Det är spännande och lärorikt och jag får chansen att kombinera företagande med något jag älskar att hålla på med, säger Albin.
Nordells musteri säljer idag huvudsakligen sina produkter genom kontakter och via företagets Facebook-sida.

– Produkter från Nordells musteri finns också att köpa hos några få utvalda butiker, bland annat Norrby ängar och på Vita Amandi saluhalv i Nässjö. Det är viktigt att mina produkter finns i butiker som, liksom jag, brinner för det närproducerade. Min must kommer aldrig att säljas i några stora butiker, säger Albin. Jag åker även runt på en del marknader och säljer mina produkter, fortsätter han.

Albin ser stora möjligheter att fortsätta utveckla verksamheten i framtiden.
– En dröm vore att få in min äppelmust på någon lokal restaurang, säger han. Jag vill också utnyttja de stora turistströmmar som finns i Eksjö, framför allt under sommarsäsongen. Jag tror att mina lokalt tillverkade produkter kan väcka stort intresse för turister från både Sverige och andra länder, säger Albin. Jag har lite idéer på gång inför sommaren, avslöjar han hemlighetsfullt.