Nystart på Skedhult

Kristoffer Karlsson

Malin Ländin, Matlådan och Andreas Burman, Eksjö GK.

I år firar Eksjö golfklubb 80 år och inför säsongsstarten har lokalerna i Skedhult fräschats upp ordentligt.

Vi har bland annat renoverat köket, målat och flyttat väggar, berättar Andreas Burman, golfchef på Eksjö golfklubb. Den största nyheten inför säsongen är att vi har klart med ny restaurang som kommer att drivas av Malin Ländin. Jag hoppas att det blir en liten nytändning för hela verksamheten, fortsätter han.

Redan förra säsongen såg vi en positiv trend för golfen. Medlemsantalet ökade något och många nybörjare sökte sig till klubbens kurser.
– Vi vill arbeta vidare på den inslagna vägen och fortsätta satsa. Vi har en golfbana och en anläggning som vi kan vara väldigt stolta över och det känns extra roligt att vi har fått möjlighet samarbeta med Malin inför den här säsongen, säger Andreas.
Malin har de senaste två åren drivit ”Matlådan”, ett cateringföretag med fokus på vardagsmat.

– Jag kände att det var dags för en ny utmaning. När jag fick höra att golfklubben sökte efter någon som ville driva restaurangen så tog jag kontakt. Och på den vägen är det, berättar Malin.
Husmanskosten är grunden, men det kommer även att finnas enklare mat i form av exempelvis mackor, toast och kaffe.

– Det är viktigt att vi har något för alla. Vill man ha med sig en macka eller baguette ut på golfrundan så löser vi det. Vill man ha med sig en matlåda hem efter en dag på golfbanan så fixar vi det med, säger Malin.
Både Malin och golfklubben hoppas att uppfräschningen av anläggningen ska leda till att fler människor ska komma ut och äta och njuta av den trevliga atmosfären.
– Vi hoppas att många ska hitta ut till Skedhult och golfrestaurangen. Vi vill att alla ska känna sig välkomna – även de som inte spelar golf, säger Andreas och Malin. Det är en väldigt trevlig miljö här ute och vår förhoppning är att så många som möjligt ska upptäcka det.

Förhoppningen är att golfrestaurangen ska bli en samlingspunkt där man kan träffas och umgås.
– Det finns mycket tankar och planer, avslöjar Malin. Det är inte otänkbart att det kan bli både trubaduraftnar och pubkvällar på Skedhult. Dessutom hoppas jag att vi kan vara värd för bröllopsfester och liknande arrangemang, fortsätter hon.

På Eksjö golfklubb ser man med stor entusiasm fram emot den kommande säsongen.
– Golf och mat hör ihop och det är viktigt att vi kan presentera ett helhetskoncept för våra medlemmar och gäster. Därför är jag väldigt glad för att vi har hittat en bra lösning för restaurangen. En fin golfbana i kombination med bra mat i en trevlig miljö är ett framgångsrecept, säger Andreas.

I skrivande stund pågår förberedelserna för fullt inför öppningen. Den 1 april öppnar restaurangen, och den 10 april drar årets nybörjarkurser igång. När banan öppnas för spel är det bara väder gudarna som har svaret på.
– Vi är redo för säsongsstarten och vi ser fram emot att få välkomna alla golfare och matgäster till vår anläggning, säger Andreas och Malin.

Golf blir friskvård

Efter en dom i högsta förvalningsdomstolen är golfspel sedan den 1 januari 2018 godkänt som skattefri friskvårdsförmån. Domen kvalificerar golf som ”motion eller friskvård av enklare slag”, vilket är grundregeln för friskvårdsbidrag. Det innebär att anställda som har friskvårdsbidrag via sin arbetsgivare kan använda det för i princip all form av golfspel och träning. Medlemsavgiften i golfklubben är dock inte godkänd som friskvårdsförmån.