Eksjöprofiler

Pierre Fulke på banan igen – som designer

Hemkär. Om Pierre Fulke själv får välja tillbringar han sin tid hemma i Eksjö. Med tanke på oron i världen finns det inget bättre ställe att bo på än Småländska höglandet, säger han.
Han spelar förvånansvärt lite golf nuförtiden. Pierre Fulke, som vunnit världens största golftävlingar, har slagit sig till ro hemma i Eksjö och titulerar sig bland annat nybliven pappa, skogshuggare, sportkommentator och banarkitekt. Och om han någon gång spelar golf, så gör han det numera från vänster.

Pierre Fulke var 10 år när han höll i en golfklubba första gången. Familjen hade sommarstuga i Talludden strax utanför stan och kompisen Claes Öster och hans pappa spelade golf i Skedhult.
– Vi var här jämt, berättar Pierre, när vi ses på Eksjö golfklubb en solig tisdag i april. I klubbstugan möts han av kända ansikten, varma handslag, kramar och hjärtliga kommentarer.
Det är inte så ofta han kommer hit längre. Precis som många andra elitidrottsmän valde Pierre Fulke att lämna sporten nästan helt när han slutade i proffsligan 2006.
– När kroppen inte längre kan utföra det hjärnan minns att den tidigare kunde, då är det inte så roligt längre, konstaterar Pierre.

För några år sedan skaffade han sig därför ett golfset för vänsterhänta och började från början.
– Det är min utmaning att lära mig att spela från fel håll. I mitt jobb som bandesigner är bland det viktigaste att jag kan tänka som en medelgolfare, säger Pierre, som i dagsläget har 18 i handikapp med sina vänsterklubbor.

Det är min utmaning att lära mig att spela från fel håll. I mitt jobb som bandesigner är bland det viktigaste att jag kan tänka som en medelgolfare.

Vägen till proffsspelare

Låt oss gå tillbaka till det tidiga 80-talet. Det stod ganska snart klart han hade talang, ynglingen som kom cyklande till Skedhult och timme efter timme nötte på greenen. Redan efter tre säsonger hade han fem i handikapp. Han kom in på golfgymnasiet med tre i handikapp, men hoppade av eftersom han inte synkade med tränaren. Efter en kort sejour på Eksjö gymnasium valde han att sluta skolan och jobba som snickare på vintern för att ha råd att spela golf på sommaren. 18 år gammal blev han golfproffs på heltid och de allra första prispengarna spelades in i Västerås: 3 245 kronor.

Ryder Cup

Han deltog i svenska, europeiska och internationella tävlingar och nådde höjdpunkten av sin karriär runt millenniumskiftet, med både enskilda framgångar och lagprestationer. Totalt fick han tre vinster på Europatouren och 2002 vann han, tillsammans med bland andra Jesper Parnevik och Niclas Fasth, den största av golftävlingar: Ryder Cup. En tävling han numera har förmånen att vara svensk kommentator för.
– I fjol missade jag den, eftersom vår son föddes mitt under brinnande turnering, berättar Pierre, och man kan ana att golfföräldrarna såg födelsedagen som ett tecken. Mamma Sandra har jobbat länge i branschen och är nu klubbrådgivare inom Svenska Golfförbundet.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Eksjöprofiler"

Pappa var musiklärare och mamma var trummis. Musiken har alltid varit en viktig och naturlig del i Moa Carlebecker Forssells liv. Idag försörjer hon sig som artist och låtskrivare under artistnamnet Cazzi Opeia. Moa deltog i TV4:s Idol 2009 och en enig …

Jörgen Gustafsson hjälper människor att få kontakt med ”andra sidan” och på visitkortet står det medium. – Det är ologiskt att det inte finns något efter döden, säger han. Han föddes i Eksjö 1962 och växte upp i en stor familj. Efter skolan jobbade han …

Axel Rehnby från Eksjö har varit delaktig i otaliga långfilmer och tv-produktioner de senaste åren. Men själv har han inte synts i rutan en enda gång.Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård och Axel ”Snälla snickaren” Rehnby poserar tillsammans under inspeln …

För många är Maria Granquist en känd röst i radion. Hon medverkar i den populära morgonshowen ”Gry Forssell med vänner” på Mix Megapol och är programledare för Mix top 30. Maria är född och uppvuxen i Eksjö med mamma, pappa och tre syskon. Efter gymnas …

…Jonas Persson, vd på Eksjö stadshotell. Jonas Persson tog över som vd och gick in som delägare i Eksjö stadshotell den 1 januari i år. Jonas är ursprungligen från Skåne och har under de senaste 16 åren drivit restaurangen Hos Jonas i Vejbystrand. So …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Officeraren Christian Ericsson reser Sverige och världen runt för att tävla i multisport, eller adventure racing som det heter på engelska. Med flertalet EM- och VM-tävlingar i bagaget är Christian en mycket rutinerad multisportare. Det var i samband m …