Esportaren Pontus Frost spelar i laget The Final Tribe. Tillsammans reser de världen runt och spelar Dota2.
– Vi tillbringar mycket tid på flygplatser, berättar Pontus Frost.
För alla under 30 är Esport lika självklart som fotboll och tennis. Idag finns flertalet professionella ligorinom olika spel som lockar miljontals tittare, stora prispengar och en proffsidrottskår som tränar och tävlar som vilken idrottsman som helst. En av dem heter Pontus Frost och kommer från Eksjö. Han är en del av laget The Final Tribe som tävlar i spelet Dota2. Ett proffslag som tillbringar större delen av dygnet tillsammans.
– Vi brukar börja dagen med att träffas på gymmet och träna tillsammans. Det är viktigt att vi håller oss i fysisk form så att reaktionsförmåga och alla sinnen är på topp när man spelar, berättar Pontus.
Pontus är född och uppvuxen i Eksjö och drömmen om ett liv i eproffsligorna började i pojkrummet på Västerlånggatan.
– Men jag började med Dota1 och HON (Heroes of Newerth) och det var någonstans på högstadiet som jag insåg att jag hade talang för spelandet och bestämde mig för att satsa på att bli proffs, berättar Pontus.
Sedan förra året lever han drömmen som en del av laget The Final Tribe. Ett lag med bas i Malmö där de tränar tillsammans på ”kontoret”.
– Det är som ett rymligt kontor där våra datorer är uppkopplade. Sedan har vi ett stort rum med projektor där vi kan se på matcher som vi analyserar eller bara kolla på film. På kontoret har vi också yogamattor, foamrollers och lite andra träningsredskap som vi använder för att hålla oss i form. Sedan har vi en egen kock som lagar all vår mat i ett stort fint kök, berättar Pontus.
The Final Tribe spelar i en proffsserie som heter Pro Circuit. I skrivande stund är laget på väg till Las Vegas för en stor turnering och därefter vänder de hem till Sverige och en turnering i Stockholm.
– Resandet var roligare i början. Nu känns det som om vi tillbringar lite väl mycket tid på flygplatser, säger Pontus.
Målet för laget är att ta sig till den stora finalen för Pro Circuit; The Internationals. Det är finalen för ett års tävlande och prispengarna där har skjutit i höjden.
– Förra året var prispotten på 25 miljoner dollar så vi är riktigt fokuserade på att kvala in som ett av 16 lag i världen. Men då gäller det att vi hela tiden slipar och tränar på alla detaljer som vi kan, berättar Pontus.
Ett annat mål är att nå esportens motsvarighet till OS; WESG.
– Då kvalar man in med ett nationellt lag istället för ett klubblag, berättar Pontus.
Dota2 är ett spel med mycket inslag av strategi och Pontus beskriver det som realtidsschack med tio spelare samtidigt. Spelet utspelar sig i en fantasivärld och målet är att eliminera motståndarlagets ”torn” och ”bas”.
– Dota2 bygger ju på ett team och vi har olika positioner i laget. Jag har positionen ”Carry – position 1” vilket betyder att jag kommer in i senare delen av spelet och är beroende av att mina teamkollegor gjort ett bra jobb i början av spelet, säger Pontus.
En vanlig dag för en professionell esportare är rätt så inrutad. För Pontus lag handlar det om cirka 10-12 timmar på ”kontoret” varje dag.
– För att funka som esportare behöver du ha en uppsättning speciella egenskaper. Annars tror jag inte man skulle kunna hålla fokus så länge och leva ett så pass inrutat liv som vi faktiskt gör. Efter gymmet är det träning framför datorerna, analysera motståndare, planera strategier och finslipa detaljer, säger han.
Men när de lediga stunderna ändå infinner sig passar Pontus på att ta långa promenader med hunden Frank. När vi träffar Pontus är han precis på väg till Eksjö för att lämna Frank hos pappa inför Las Vegas-turneringen. Annars är han sällan i hemstaden när det är högsäsong.
– Det blir kanske inte så ofta som man skulle vilja med tanke på att vi reser, tävlar och tränar mest hela tiden.
När karriären är över finns gott om möjligheter för esportare att fortsätta arbeta inom sin idrott.
– Esport idag är ju inte en sport. Varje spel är en egen idrott och bara för att du är bra på Dota2 betyder inte det att du kan bli proffs på andra spel. Vårt spel är ju extremt lagfokuserat och bygger på strategi. Andra spel bygger på att du spelar en och en och är då mer tekniskt krävande. När karriären är över kan du jobba som kommentator eller liknande. Men om du lyckas, då behöver du aldrig jobba mer, säger Pontus.
Samtidigt kan livet som esportare vara hårt. Lever du inte upp till ditt kontrakt och levererar resultat kan karriären vara över snabbare än du anar.
– Men det är också det som är en del av tjusningen. Att spela turneringar där du får mäta dig med de allra bästa i världen. Det är också där vi skapar värde för våra sponsorer, säger Pontus.
För ett par år sedan bestod sponsorerna mestadels av dator- och spelrelaterade varumärken men idag är det även mer konsumentorienterade varumärken som väljer att profilera sig mot esportens publik.
– Det har fullkomligt exploderat både när det gäller sponsorer och publik. Det går ju hand i hand, säger Pontus.
Uppmärksamheten och autografskrivandet är dock något som Eksjösonen verkar ta med ro. Allt fokus ligger på spelet.
– Vi löser de långsiktiga målen genom att fokusera och slipa på de individuella detaljerna. Vi ska ta oss till The Internationals, avslutar Pontus.
Pontus Frost
Yrke: Esportare
Bor: Malmö
Ålder: 24 år
Familj: Flickvännen Emma och hunden Frank
Aktuell: Som esportare i laget The Final Tribe som spelar Dota2 i ligan Pro Circuit
Det bästa med Eksjö: Att jag har min historia där, min familj och vänner. Den kollektiva samhörigheten i min hemstad är också något jag saknar när jag bor i storstäder. Vara nära naturen är också något jag värderar högt och som finns nära till hands i Eksjö.