Premiär för Eksjö matfestival

Magnus Östberg

Den 10-12 juni är det premiär för ett helt nytt evenemang i Eksjö – en matfestival. Hjärtat för eventet är Stora torget där mängder av utställare kommer att samlas för att bjuda på upplevelser för både gom och öga.
– Jag hoppas även att besökarna får med sig lite nya kunskaper, berättar Jonas Persson som startat festivalen.

Jonas Persson kräver ingen närmare presentation för eksjöbor vid det här laget. Som pappa till Trend, Hos Jonas, Eksjö glassfabrik och Lilla Saluhallen har han vunnit våra smaklökar och att han dessutom hinner med att driva stadshotellet och Vaxblekaregården är något som förundrar. Men när pandemin härjade som värst satt Jonas på sin kammare och funderade på om han kunde hitta på något nytt.

– Det var ju så himla tråkigt när det var pandemi, så jag tänkte att det vore ju kul att ha något att se fram emot. Jag tyckte det saknades något som är som julmarknaden fast på sommaren och då blev det en matfestival, säger Jonas.

Idén är lika enkel som genial. Samla mataktörer från när och fjärran, bjud in kända föreläsare och vips så har du en matfestival.

– Vi har ju en stark mattradition i Eksjö och Småland som vi ska bygga vidare på. Det ser vi ju bland annat i fina mathantverk, bra restauranger och caféer, berättar Jonas.

Många av dessa kommer du att träffa på matfestivalen, men det blir också andra spännande inslag.

– Vi får besök av foodtrucks, surdegsbageri och förhoppningsvis också ett fiskrökeri. Så det blir garanterat en spännande smakupplevelse utöver det vanliga, säger Jonas.

På torget kommer det också byggas upp en scen med 150 sittplatser. På scenen kommer kända namn som Jan Boris Möller, Anders Öhman och Linda Hansson med flera att bjuda på föreläsningar.

– Mitt mål är att du som besökare ska få med dig lite ny kunskap hem. Sånt som du inte visste men som du kan ha nytta av i ditt matliv. Vi kanske till och med kan slå hål på en och annan myt som du fått lära dig genom åren som inte alls stämmer, resonerar Jonas.