Fira påsken med Putte Kock´s Tiramisu

Redaktionen

tiramisu

2 st ägg
4 msk strösocker
2 msk amaretto / marsalvin / konjak eller annan likör
225 g mascarpone eller 150 g kvarg 10%
2 dl vispgrädde (som vispas)
12 st savoiardikex eller sockerkaka skuren i tunna skivor
1,5 dl passionslikör (Passoa)
4 st passionsfrukter

Gör så här

  1. Lägg ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större. Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.
  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.
  3. Vispa äggulor och socker till en jämn och ljusgul smet.
  4. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet.Vänd ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten. Om du väntar riskerar tiramisun att flyta ut. Nu är mascarponesmeten klar.
  6. Häll upp likören i en djup tallrik och doppa undersidan av kexen i likören 1-2 sekunder. Lägg det blöta kexet i en form. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.
  7. Lägg de sex först doppade kexen (om du gör en sats) på botten av formen. Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Lägg på de sista sex kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.
  8. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra. Precis innan servering gröper du ur passionsfrukterna och häller över tiramisun.