Putte Kocks älggryta med kantarellröra

Redaktionen

En mustig viltgryta med grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.

Ingredienser 4 portioner

800 gram grytkött av älg
2 gula lökar
3 morötter
2 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
3 dl rödvin
3 enbär
2 lagerblad
2 krm torkad timjan eller en kvist färsk timjan
2,5 dl grädde
2 msk gelé t. ex. svartvinbärsgele (valfritt)
1 msk messmör (valfritt)
1 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja (valfritt)
200 gram kantareller
2 msk smör att steka svampen i
1 schalottenlök

Tillbehör
4 portioner kokt potatis
1 dl svartvinbärsgele
2 dl lingonsylt
65 gram grönsallad
2 tärnade tomater
250 gram kokta grönsaker
Kantarellröra

Tillagning

1. Skär köttet i ca 2×2 cm bitar.
2. Skala och klyfta löken.
3. Skala och skär morötter i grova bitar.
4. Ta fram en stekgryta eller järngryta. Fräs köttet i omgångar i smöret i stek- eller järngryta. Salta och peppra under tiden.
5. Tillsätt och fräs runt löken och morötterna.
6. Pudra mjöl över kött, lök och morötter samt rör om.
7. Tillsätt rödvin (eller vatten och vinäger samt rör om.
8 .Tillsätt krossade enbär, lagerblad och timjan.
9. Späd ev. med mer vatten eller rödvin så att det täcker köttet.
10 Koka älggrytan under lock på medelvärme i 2 timmar. Rör då och då.

Kantarellröra
1. Skala och hacka löken. Rensa kantareller och skär bort fula delar. Dela ev. stora kantareller i mindre bitar.
3. Värm en stekpanna med höga kanter eller kastrull och fräs smöret gyllenbrunt.
4. Stek kantarellerna några minuter i smöret samt salt och peppra efter smak. Sätt åt sidan till servering.
5. Förbered tillbehör under tiden grytan kokar enligt ovan som ex. börja koka potatis när det är ca 30 minuter kvar på grytan.
6. Tillsätt grädde, gelé, messmör samt soja till grytan och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Servering
Vid servering av köttgrytan så lägger du svampen på toppen av grytan eller blandar i den. Servera grytan med önskade tillbehör.