Stora visioner när Jonas planerar för saluhall

Redaktionen

En levande saluhall mitt i gamla stan, det är drömmen och visionen som Jonas Persson ser framför sig när Eksjö & co träffar honom på Vaxblekaregården.

Jag brinner för mat och dryck, och det här är min dröm. Ett matmecka som lockar besökare från Sverige och Europa, där små lokala matproducenter faktiskt kan leva på det de brinner för, samtidigt som vi utvecklar besöksnäringen i Eksjö, berättar Jonas.

På det här sättet får Eksjö en andra gågata.
– Som det är idag går turisterna i butiker och restauranger på Norra Storgatan, medan Nygatan och Arendt Byggmästares Gata bara passeras förbi. Med en satsning på lokal matkultur och ett tydligt besöksmål kommer Eksjö få en andra gågata.

Bryggeri, mejeri och musteri

Lokalerna som Jonas visar runt i ligger närmast Vaxblekaregårdens lilla parkering. Fiestas tidigare föreningslokal och innanför den. Dagens restaurang och hotelldel kommer inte påverkas direkt av saluhallen.
– Här finns 1000 kvm golvyta som inte används till något vettigt, säger Jonas och förklarar att både över- och undervåningen kommer att användas.
Ett bryggeri, ett mejeri och ett musteri finns med på ritningarna som Jonas tagit fram tillsammans en arkitekt.
– Tio-femton näringsidkare kommer kunna ha sin verksamhet här.
– Det blir stora glaspartier både ut mot innergården och mot dagens parkeringsyta, en öppning i bjälklaget mellan första och andra våningen. Allt för att få ett riktigt schysst ljusinsläpp.

Skapar arbetstillfällen

Det är en omfattande ombyggnation som behövs för att göra ordning lokalerna så de passar som saluhall. Jonas hoppas på bidrag från Smålands turism.
– Smålands turism har 70 miljoner att dela ut till olika projekt som främjar besöksnäringen. När jag presenterade min idé för dem så var det huvudet på spiken. Jag hoppas så klart att få ett positivt besked därifrån.
Vaxblekaren ligger i gamla stan vilket innebär att myndigheter och länsstyrelse behöver vara mer inblandade än annars.
– Jag hoppas att kommunen förstår att detta kommer att skapa arbetstillfällen och öka besöksnäringen, så jag hoppas att de vill hjälpa till med att ta fram underlag och dokumentation som myndigheterna behöver.

En modell på hur lokalerna är tänkta att se ut.

Skördefest 2021

Mycket hänger på hur mycket och i vilka former Jonas kan få bidrag för projektet.
– Om allt klaffar hoppas vi kunna hålla Skördefest här hösten 2021, förklarar Jonas och pekar mot de stora tomma ytorna på Vaxblekaregården andra våning.
– Jag ger det ett halvår till att få ordning på alla beslut som ska tas, är vi inte i hamn då finns det andra saker att använda lokalerna till. Jag tänker inte ha 1000 kvadrat så oanvänt mitt i gamla stan, avslutar Jonas.