SIMON LÖÖF GÖR SUCCÉ I NY TV-SERIE

Magnus Östberg

Från lovande hockeyspelare till huvudroll i tv-serie? Det kan tyckas som ett karriärbyte som heter duga, men för Simon Lööf från Eksjö var det helt naturligt.
– Mamma har alltid sagt att jag borde bli skådis, säger Simon.

Viaplay-serien Threesome har fått strålande bemötande från både filmkritiker och publik. I en av huvudrollerna hittar vi 25-åriga eksjökillen Simon Lööf som för många kanske mer är känd för att vara en lovande hockeyspelare än skådespelare.

– Hockey var prio ett under en lång tid i mitt liv. Men jag har alltid varit klassens clown och intresserad av både skådespeleri och musik, berättar Simon.

Hockeykarriären gick från Eksjö till Hockeyettan och vidare till USA. Där hade Simon ett fantastiskt första år i juniorligan och NHL-klubbarna började visa intresse. Men på ett uttagningsläger med Philadelphia Flyers skadade han axeln och blev borta i åtta månader.

– Målsättningen var att komma tillbaka, men under rehabperioden började jag göra andra saker; jag fotade en del och stod även framför kameran. Jag kom tillbaka till hockeyn, men gnistan fanns inte riktigt där längre. Jag testade även att flytta hem och spela, men jag kände mig färdig, berättar Simon.

Även om hockeykarriären tog slut hade intresset för musik och skådespeleri väckts till liv. Simon tog kurser på Calle Flygare teaterskola och gick på auditions och fick några mindre roller. Bland annat i ungdomsserien Eagles.

Men hoppet till en huvudroll på Viaplay handlar till viss del om tur och tajming.

– Min lärare fick en fråga från David Ferdmar, som jobbade med castingen till Threesome, om hen hade någon som skulle passa. Min lärare tipsade om mig och jag fick göra stenhårda auditions där Lisa (Linnertorp, regissör och manusförfattare till Threesome, red. anm.) pressade mig. Eftersom jag inte hade haft någon huvudroll tidigare ville hon vara säker på att jag skulle klara det – och jag ville visa att jag kunde, berättar Simon.

Inspelningen av serien skulle egentligen ägt rum i Dublin, men på grund av den pågående pandemin flyttades den till Malmö.

– Vi satt i karantän i en månad och filmade förra hösten, berättar Simon.

Serien har fått strålande recensioner och beskrivs av vissa som en av de bättre svenska dramaserierna på senare år. Serien handlar om David (Simon Lööf) och Siri (Matilda Källström) som bor i London. Efter en omtumlande kväll ställs deras relation på sin spets. Serien beskrivs som utelämnande – både känslomässigt och rent kroppsligt. Men hur är det egentligen att filma så intima scener?

– Det som syns på skärmen är ganska långt från upplevelsen när man är på inspelningen. Du har en bom ovanför huvudet, en kamera i ansiktet, folk runt omkring och Lisa som ger direktiv. Det är en ganska konstig upplevelse egentligen, säger Simon.

På så vis finns det många likheter med hockeyn. Du måste ha ett bra lag för att slutresultatet ska bli bra

Men att en serie ska bli en succé är ju långt ifrån självklart. Det finns så många delar som måste falla på plats för att det ska bli bra, menar Simon.

– På så vis finns det många likheter med hockeyn. Du måste ha ett bra lag för att slutresultatet ska bli bra. Jag har tagit med mig mycket från idrotten som disciplin, målmedvetenhet och träning in i skådespeleriet och musiken, berättar Simon.

När vi får en pratstund med Simon har han jobbat i studion hela dagen. Idag har han en handfull låtar på Spotify, men mer är på gång.

– Jag jobbar med låtar som kommer att släppas under hösten. Just nu skriver jag på svenska och jobbar med något slags förnyat 80-talssound. Poppigt, men med lite variation, säger Simon.

Musiken ger han ut själv och hoppas att låtarna ska nå en större publik. Målmedvetenheten från idrotten märks även tydligt när det gäller ambitionerna kring skådespeleriet.

– Det långsiktiga målet är att få filmroller utomlands. Jag hoppas att serien kan ge ringar på vattnet. Threesome är ju delvis på engelska vilket jag hoppas kan bidra till att få roller i utlandet. Även när det gäller musiken hoppas jag att den kan nå ut i Europa och världen, säger Simon.

Just nu bor Simon i Stockholm. I Eksjö finns bara mormor kvar.

– Ska man syssla med musik och film är det i princip bara Stockholm som funkar att bo i. Men vi får se vad som händer i framtiden, avslutar Simon.