Låt säsongens frukter, bär och blommor sätta smak på sommardrinken.
RABARBERDRINK | 6 port
Rabarberlag
5 st rabarberstjälkar
2 msk färsk ingefära
1 st vaniljstång
2,5 dl råsocker
2,5 dl vatten
Drink
750 ml cider, eller annan bubblig dryck
Gör så här:
Rabarberlag
Skala och skär rabarberna i slantar.
Skala och finriv ingefära.
Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg rabarberna och ingefäran i en kastrull. Tillsätt vaniljfröna, socker och vatten. Koka upp och låt småputtra i ca 10 min tills rabarberna är mjuka.
Låt allt svalna och sila av lagen till en burk. Förvara i kylen.
Kompotten som blir över kan sparas i en burk i kylen och serveras med t.ex. vaniljglass.
Häll upp 3 msk rabarberlag i varje glas och toppa med cider eller annan bubblig dryck.
RABARBERSIRAP | 4 dl
Ingredienser
500 g rabarber
4,5 dl strösocker
1 dl vatten
Gör så här:
Skiva rabarberna och lägg dem i en kastrull med socker och vatten. Låt koka upp och sjud ca 20 min.
Sila och pressa ur vätskan
ordentligt ner i en bunke. Förvara i väl rengjord burk eller flaska i kylen.
Tips! Släng inte rabarbermoset -använd det till en rabarberpaj.