Skördetid i glaset

Redaktionen

Låt säsongens frukter, bär och blommor sätta smak på sommardrinken.

RABARBERDRINK | 6 port

Rabarberlag

5 st rabarberstjälkar

2 msk färsk ingefära

1 st vaniljstång

2,5 dl råsocker

2,5 dl vatten

Drink

750 ml cider, eller annan bubblig dryck

 

Gör så här:

Rabarberlag

Skala och skär rabarberna i slantar.

Skala och finriv ingefära.

Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna.

Lägg rabarberna och ingefäran i en kastrull. Tillsätt vaniljfröna, socker och vatten. Koka upp och låt småputtra i ca 10 min tills rabarberna är mjuka.

Låt allt svalna och sila av lagen till en burk. Förvara i kylen.

Kompotten som blir över kan sparas i en burk i kylen och serveras med t.ex. vaniljglass.

Häll upp 3 msk rabarberlag i varje glas och toppa med cider eller annan bubblig dryck.

 


 

RABARBERSIRAP | 4 dl

Ingredienser

500 g rabarber

4,5 dl strösocker

1 dl vatten

Gör så här:

Skiva rabarberna och lägg dem i en kastrull med socker och vatten. Låt koka upp och sjud ca 20 min.

Sila och pressa ur vätskan

ordentligt ner i en bunke. Förvara i väl rengjord burk eller flaska i kylen.

Tips! Släng inte rabarbermoset -använd det till en rabarberpaj.