Sofie Ljunggren

Magnus Östberg

Sofie skapar magi på vita duken


Kontrasterna i Sofie Ljunggrens liv är tydliga. Till vardags bor hon och familjen i centrala Stockholm men landar allt som oftast i det lilla timrade torpet i Mellby. På arbetet är
det specialeffekter i film och tv-serier som står på agendan. På fritiden handlar det om
drönarfoto, inredning och hantverk.
– Det är kontrasterna som är tjusningen, berättar Sofie.

Sofie Ljunggren är prisbelönt inom sitt yrke som “digital compositor”. Ett arbete som, något förenklat, innebär att hon med digital teknik förbättrar och förstärker effekter, färger, ljus och sådant som gör att vi upplever filmen eller tv-serien som lite extra bra.

– Egentligen är det mycket nördigare än så. Jag jobbar med slutbalansen, finputset innan den slutliga filmen skickas till kund. Linus (Sofies sambo, red. anm.) jobbar med ljussättningen. Branschen har utvecklats snabbt och idag har vi mycket mer stora internationella projekt i Sverige, än för bara för några år sedan, berättar hon.

Sofie Ljunggren är uppvuxen i Mellby utanför Eksjö. På gymnasiet gick hon estetisk linje med inriktning mot animation och där fick hon tips om Visual effects-utbildningen på Campus I12.

– Jag sökte och kom in och på den vägen är det. Jag gjorde praktik i Stockholm och hamnade sedan i London under några år. I början jobbade jag mycket med reklamfilm och gjorde Boxer-Robert, schampo-reklam och liknande. Då var det snabba jobb som gällde, berättar Sofie.

När flyttlasset gick tillbaka till Stockholm fick Sofie jobb på företaget Important Looking Pirates. Ett företag som kanske inte är bekant för så många, men som är ett av Sveriges största företag i branschen med närmare 200 anställda.

– Då fick jag möjligheten att jobba mer med film och tv-serier och då blev det ju också mycket längre projekt. Många vet nog inte hur mycket tid som läggs ner på att skapa effekter, sätta ljus och animera i dagens film – oavsett om det är science fiction eller en helt “vanlig” film, berättar Sofie.

Listan över produktioner där Sofie varit med är lång. Bland de mest kända hittar vi Jurassic World, Westworld och Game of Thrones. Den sistnämnda gav också upphov till ett ofrivilligt alias.

– I eftertexterna på Game of Thrones stavade de fel på mitt efternamn vilket blivit lite av ett skämt på jobbet. Istället för Ljunggren stod det Kjubggren, skrattar Sofie.

Under 2019 fick Sofie ta plats på röda mattan för arbetet med serien Lost in space. Tillsammans med Fredrik Lönn och Douglas Roshamn (som också utbildats i Eksjö) och David Wahlberg vann de pris för “Outstanding Compositing in a Photoreal Episode”.

– Det var ju superhäftigt. Galan heter Visual Effects Society Awards och är motsvarigheten till Oscars-galan i vår bransch, berättar Sofie.

De konstnärliga dragen verkar finnas i hela släkten Ljunggren. Sofies pappa är Kjell Ljunggren som de flesta känner till som Magic Kjell.

– Folk brukar säga att jag fått magin från min far, säger Sofie.
Och för dig som kan din Eksjöhistoria innebär det att Sofies farfar är Evan Ljunggren; en legend i svensk musikindustri som spelat in både Lena Philipsson och Agneta Fältskog i sin studio i Eksjö.

– Mina systrar är också kreativa och mina kusiner med. Så det verkar som om alla har hittat sin grej för att skapa. En del fotar, andra trollar och någon stickar, berättar Sofie.

Sedan dottern Tilde kom har karriären lagt sig lite, menar Sofie.

– Innan vi fick barn jobbade vi jämt och vi är ju riktiga nattugglor med höga ambitioner. Nu har vi lugnat ner oss lite och det är roligt att variera med andra kreativa projekt, säger hon.

Torpet i Mellby är ett sådant. Det gamla timrade huset har renoverats med omsorg och har en skön blandning av gammalt och nytt, modernt och tidlöst.

– Det är något visst att ge sig i kast med att renovera, snickra eller sånt man inte har en aning om hur man gör, men lär sig på vägen, sen kunna utnyttja resultatet med familjen, avslutar Sofie.

Sofie Ljunggren

Ålder: 34 år
Aktuell: Jobbar som digital compositor på företaget Important Looking Pirates i Stockholm.
Familj: Sambon Linus och dottern Tilde.
Bakgrund: Uppvuxen i Mellby utanför Eksjö och hoppade på utbildningen i Visual effects på
Campus I12 direkt efter gymnasiet. Jobbade i London under några år och har gjort effekter till bland annat Game of Thrones, Westworld, Sandman och Jurassic World.
Utmärkelser: Vann priset ”Outstanding Compositing in a Photoreal Episode” för inledningsscenen för Lost in space 2019 tillsammans med Fredrik Lönn, David Wahlberg, Douglas Roshamn
(Fredrik och Douglas har också gått utbildningen i Eksjö).
Det bästa med Eksjö: När man gjort karriär i huvudstaden och utomlands så är det just det enkla levernet som uppskattas, med landet, stugan och Eksjö. Dra på sig träskor och gå ut och plocka
en bukett säsongsblommor och sätta på köksbordet och ta ett morgondopp i sjön intill medan kaffet kokar.

Fredrik Lönn, Sofie Ljunggren, David Wahlberg, Douglas Roshamn på prisutdelning 2019. (Foto: VES Award).