SÖKER FRAMTIDENS HOCKEYTALANGER

Magnus Östberg

Som talangscout för Vancouver Canucks jobbar Patrik Jonsson febrilt för att hitta morgondagens hockeystjärnor. Från lägenheten i Eksjö ser han extremt många matcher och när det inte är pandemi reser han över större delen av Europa för att leta talanger.
– Förra säsongen såg jag hockey i elva länder, berättar han.

FAKTA: Patrik Jonsson

Ålder: 51 år. Familj: Sambo.

Aktuell: Talangscout för Vancouver Canucks.

Bakgrund: Tränare i Eksjö, Nässjö och Tranås under 90-talet. Utvecklingscoach i Djurgården 2007-2011. Utbildare i Färjestad BK och Värmlands-alliansen 2011-2012. Huvudtränare för Nynäshamn hockey (div 1) 2011-2012.
Spelarutvecklare, Ekerö IK 2012-2015. General Manager, Ekerö IK 2015-2018.

Det bästa med Eksjö: Lugnet. Att kunna ta cykeln ut i skogen och njuta av den fina natur vi har in på knuten.

Eksjö har fostrat en handfull extremt framgångsrika hockeyprofiler. Utöver Niklas Hjalmarsson kommer ju även Jonas Gunnarsson, Linnea Andersson och Jesper Eliasson från Eksjö. Men för att komma upp till den allra högsta nivån behövs någon som upptäcker talangerna. Det är där Patrik Jonsson kommer in i bilden. Sedan tre år tillbaka jobbar han nämligen som talangscout för Vancouver Canucks med ansvar för Sverige och Finland.

– Jag jobbar som amatörscout vilket innebär att jag letar bland ungdomar för att hitta morgondagens talanger. Just nu tittar vi på de som är födda 2003 och sent 2002, berättar Patrik när vi träffar honom i lägenheten i centrala Eksjö.

Men historien om Eksjökillen som fick drömjobbet hos ett NHL–lag börjar någonstans i slutet av 1970–talet.

– Jag följde med min grannkompis och spelade hockey på månskensrinken som idag är Olsbergs arenas parkering, berättar Patrik.

Spelarkarriären gick inte hela vägen. Patrik beskriver sig själv som en helt okej spelare i Eksjö, men inte så bra sett i ett större perspektiv. Men även om han inte nådde hela vägen fram som spelare har han tagit desto större kliv som tränare och spelarutvecklare. Från Eksjö har resan gått via tränaruppdrag i Nässjö, HV71 och Tranås vidare till Ekerö och Södertälje. I några fall har det handlat om A–lagsuppdrag men i de allra flesta fall är det ungdomar som har varit i fokus för Patrik (eller Putte som han kallas av sina närmaste). I början var dock hockeyn inte ett heltidsjobb.

– Det var först när jag fick ett uppdrag i Danmark som det blev på heltid. Men det höll inte riktigt måttet och var för dåligt organiserat så jag lämnade faktiskt det kontraktet och flyttade hem igen, berättar Patrik.

Efter ett par säsonger i Tranås A–lag tog Patrik en paus från hockeyn när det plötsligt dök upp ett erbjudande om att jobba heltid med Ekerös hockeylag.

– Därifrån gick jag till Södertälje och jobbade med elitsatsande ungdomar samtidigt som jag pluggade på Bosön.

Studierna ledde till praktik och jobb i Djurgården som spelarutbildare.

– Vi jobbade med årskullen som är födda 1992–1997 och det var en väldigt rolig tid. Många av dem fick NHL–kontrakt senare så det känns ju väldigt roligt, berättar Patrik.

Genom åren har Patrik fått kontakter inom större delen av hockeyvärlden. Men det var när han genomförde sommarläger i Kanada som kontakten med Canucks tog fart på allvar och sedan 2018 är han heltidsanställd för att hitta morgondagens stjärnor åt NHL–klubben.

– Mitt jobb är att se var en spelare kan vara om tre till fem år. Det är otroligt många parametrar vi tittar på för att försöka skapa en helhetsbild. Vi tittar så klart mycket på arbetskapacitet men inte bara när du är på isen. Det kan vara viktigt hur du är på gymmet och hur villig du är att ”göra jobbet”. Men det kan också handla om lite mjukare bitar som hur familjesituationen ser ut och hur du är som person, berättar Patrik.

En rekrytering som Patrik är lite extra stolt över är när Nils Höglander skrev på för Vancouver 2019.

– Nils är en spelare som jag känt och följt länge så det är ju extra roligt att det går så bra för honom och att han blivit en viktig kugge i laget, säger Patrik.

Under sommaren 2020 fick Patrik ett tungt cancerbesked. Inte nog med att han drabbats av prostatacancer, den hade också spridit sig. Efter ett par tunga månader med jobbiga cellgiftsbehandlingar känner han sig dock pigg.

– Jag ser positivt på framtiden och tycker att sjukvården är helt fantastisk.

Han har dock jobbat under i stort sett hela sjukdomstiden.

– Jobbet har funkat som avkoppling från sjukdom och behandlingar. Vi har ju fantastiska verktyg i tv och video som vi kan använda för att skriva rapporter om spelare och hänga med i allt som händer. Det har faktiskt varit riktigt bra, säger han.

Som du kanske räknat ut har Patrik under större delen av sitt hockeyliv bott i Stockholm. Men sedan två år tillbaka har han flyttat hem till Eksjö.

– Jag kände att jag ville tillbaka till rötterna, kompisarna och familjen. Så när jag fick jobbet med Vancouver var det bara att slå till och flytta. Det är ju lika enkelt att jobba från Eksjö som vilken stad som helst i det här jobbet, säger Patrik.

Nils Höglander rekryterades av Patrik Jonsson till Vancouver Canucks 2019 och gör nu succé i truppen.