Stadsfesten är tillbaka

Magnus Östberg

Musiken studsar över takåsarna. Sorlet från tusentals glada människor slingrar sig längs träfasaderna i gamla stan. Artister som bland annat Sven-Ingvars, Sahara Hotnights och Ricky Rich tar plats på scen. Stadsfesten är tillbaka – på riktigt. 

– Du kommer att känna igen dig, men det kommer också bli en del nya inslag, berättar Maria Stejdahl, ordförande för Eksjö stadsfest. 

Det har gått två år sedan Eksjö stadsfest senast förvandlade gamla stan till en glödande musikfest. 2020 blev festivalen helt inställd på grund av pandemin. 2021 anordnades Eksjö stadsfest “in concert” – en avskalad konsertversion med en handfull utvalda artister. Årets version av stadsfesten blir dock enligt det beprövade upplägget med många scener, massor av artister och en musikfest av högsta kvalitet. 

– Det kommer att bli bekant på många sätt. Området för stadsfesten är ju givet, men samtidigt jobbar vi hela tiden med att finslipa på detaljer för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt, berättar Magnus Svensson som är områdesansvarig för Eksjö stadsfest. 

Det kan handla om allt från belysning (både så att det känns säkert – men också vackert) till olika inslag som förgyller upplevelsen lite extra. 

– Vi har ju en fantastisk kuliss att jobba med i form av gamla stan i Eksjö – så vi behöver ju inte jobba med utsmyckningar. Det räcker ju att visa upp det som redan är vackert, konstaterar Magnus. 

Arbete året runt

Arbetet med Eksjö stadsfest stannar liksom aldrig av, berättar Maria Stejdahl. Inte ens under pandemin. 

– Vi har haft styrelsemöten varje månad under hela pandemin så att vi ska vara beredda när det är dags igen. Vi ligger ju alltid steget före och när en stadsfest är genomförd har vi redan kommit ganska långt i planeringen på nästa, berättar hon. 

I skrivande stund är det intensivt arbete för styrelsen. Pressreleaser pumpas ut med nya artistsläpp, funktionärer ska preppas och sponsorer ska bearbetas. Bland de artister som redan har släppts finns något för alla. Här samsas Sven-Ingvars med Sahara Hotnights, Ricky Rich och, Eksjös hårdaste stolthet, Orbit Culture. 

Som arrangör av en stadsfest hinner inte Maria och Magnus se speciellt mycket av framträdandena. Det är alltid något som behöver fixas eller åtgärdas. 

– Men om jag kan ska jag försöka se Nicole Sabouné i år. Jag såg henne på Pinnen för något år sedan och tycker att hon är så himla bra, säger Maria. 

Mer än själva festen

Eksjö stadsfest har under åren utvecklats till att bli mer än de två dagarna av oslagbar musikfest. Många andra festivaler och stadsfester vill komma på studiebesök för att lära sig mer om hur man lyckas genomföra ett evenemang av den här storleken på bästa sätt. 

– Jag är också ordförande i det som kallas Småland Live som bildades under pandemin. Det är ett nätverk inom Svensk Live där vi jobbar för att stärka och utveckla live-arrangörer, berättar Maria. 

Eksjö stadsfest har också inlett ett samarbete med Estetprogrammet – Musik på Eksjö gymnasium. Där får eleverna möjlighet att vara med och testa på olika delar av stadsfestens verksamhetsområden. 

Under våren kommer fler artister att släppas och planeringen och finslipandet fortsätter för Magnus, Maria och resten av de eldsjälar som ser till att stadsfesten blir en upplevelse för alla. Det enda som inte går att påverka är vädret. 

– Men det kan inte bli värre än förra året. Då hällregnade det ända tills vi började riva, konstaterar Maria. 

DE SPELAR PÅ EKSJÖ STADSFEST

SE FLER ARTISTER PÅ EKSJOSTADSFEST.SE

Foto: Bengt Ljunggren, Grafica