Stjärnklara smycken med lokal design

Carina Engqvist

niklas

Smycka i Eksjö har tagit fram en helt egen serie med vigsel- och förlovningsringar. Designer är guldsmeden och butiksägaren Niklas Galte, som vill att gifta par ska känna sig som stjärnor i hans smycken.
Hos guldsmeden finns romantiken i luften. Inte så konstigt kanske, eftersom de flesta av kundernas ärenden är sprungna ur kärleken. Förlovning, vigsel, dop- och konfirmationspresenter. Små och stora kärleksförklaringar och födelsedagspresenter.

– Livets viktiga händelser börjar med kärleken mellan två människor. Det är en ynnest att få förtroendet att vara med och göra upplevelsen så speciell som möjligt, säger Niklas Galte.

Redan som tonåring fascinerades han av konsten att skapa smycken. När hans jämnåriga i Nässjö hängde på fritidsgården eller körde moped tillbringade Niklas all ledig tid hos stadens guldsmed. Här fick han grunderna, teknikerna och passionen för hantverket. En passion som för övrigt är lika stark nu som då.

Efter examen på Guldsmedskolan i Mjölby startade han Smycka i Eksjö tillsammans med sin läromästare i Nässjö. Sedan 1990 har han drivit butiken i egen regi och lagom till 25-årsjubileet lanserar han alltså sina första egna förlovnings- och vigselringar.

Processen startade egentligen för flera år sedan då Niklas tog en paus från butiken för att bara

ägna sig åt design och produktutveckling. Hela dagarna satt han i ett rum och kreerade. Fokuserade, skissade och formade idéer på papper.

–Målet var att skapa något unikt som stack ut. Jag ville ha en speciell ring som inte redan fanns på marknaden, berättar Niklas.

Ur en lång rad av idéer valde han slutligen att gå vidare med den vackra produktserie som fått namnet Stjärnklara. Den stora inspirationen var stjärnorna på himlen. Briljanta smycken värdiga att bäras av en superstjärna.

» Målet var att skapa något unikt som stack ut. Jag ville ha en speciell ring som inte redan fanns på marknaden «

Ringarna tillverkas i Småland och den släta basringen går att anpassa och kombinera i det oändliga. Varje par kan få ringarna precis som de vill ha dem. I vitt, rött, gult eller roséfärgat guld. Släta, med en enkel briljant, ett smalt pärlband eller delar av ringen helt täckt av briljantslipade diamanter. En sexkantig ring sätts med fördel tillsammans med en sju- eller åttakantig för att förstärka det olikformade.

– Den här ringen kan bara köpas här hos oss i Eksjö. Stjärnklara är ett led i arbetet med att skapa Sveriges bästa bröllopsbutik, säger Niklas.

Resten av produktidéerna då, vad hände med dem?

– Ett par av dem är redan i produktion, bland annat Eksjönyckeln och en silverberlock med formen av ett hjärta. Näst på tur står kanske den symboliska tvådelade ringen som är en kärleksgåva från kvinnan till mannen. Jag har en lång rad av idéer kvar, men vi tar en sak i taget.
Nationella kedjan Smycka har nyligen ändrat profil till Smycka Jewellery & Watches. I Eksjöbutiken märks nysatsningen bland annat genom ett betydligt bredare klocksortiment och en nyanställd urmakare.

Niklas tips till dig som ska fria
– Det händer i princip aldrig att mannen på egen hand kan välja ut den ring som kvinnan ska ha resten av livet.

Men Niklas har lösningar på hur frieriet ändå blir romantiskt:

– Köp en enklare friarring, gärna en enstensring som sedan kan placeras på valfritt finger. Eller låna en förlovningsring på Smycka och gör ett gemensamt val tillsammans i butiken efter frieriet.