Trädgården är mitt andra hem

Magnus Östberg

Eva Ekenberg har ett odlingsintresse utöver det vanliga. Hon är dessutom självförsörjande på bär, frukt och örter som hon odlar i sin villaträdgård.
– Att odla hållbart är en livsstil, berättar hon.

Eva Ekenberg är ett välkänt namn bland alla odlingsintresserade på Höglandet. Under många år har hon varit aktiv i Fobos trädgård i Kvarnarp men har också hållit kurser inom ekologisk odling hos flera olika studieförbund och andra organisationer. Och det råder inga tvivel om att intresset för odling är på frammarsch.

– I vår har vi en kurs via Astrid Lindgrens Hembygd som heter ”Odling som livsstil”. Där hade vi 36 platser men nästan 100 sökande, berättar Eva.
Kursens namn sammanfattar Eva Ekenberg ganska bra. Hon lever och andas ”odling” på ett sätt som är mycket mer än att ”påta i jorden” – det handlar om att skapa en hållbarhet för hela ekosystemet.

– För några år sedan gick jag en kurs i ”permakultur”. Det handlar om att skapa hållbara ekosystem, hållbar matproduktion och en hållbar livsstil. Sedan dess har jag jobbat med att ställa om min livsstil ännu mer än tidigare och idag är jag helt självförsörjande på frukt, bär och örter som jag odlar i min villaträdgård, berättar hon.
Trots förra årets torka finns det gott om ätbart i trädgården om man bara letar lite och verkligen tänker efter, menar Eva.

– Det blir en livsstil att fundera över vad jag kan äta som finns i trädgården, säger hon.
Eva lägger mycket av sin tid på Fobos trädgård i Kvarnarp. Här driver föreningen Fobo en trädgård med mål att efterlikna naturens eget sätt att ”odla”.

 

– Bland annat gödslar vi med gräsklipp men också med gröngödsling som vi odlar själva och ser till att jorden inte utarmas genom att jobba med naturlig växtföljd, berättar Eva.
Eva har varit aktiv i Fobos trädgård sedan 1990-talet och har tidigare suttit i styrelsen under drygt 20 år. Odlingsintresset har Eva med sig sedan barnsben. Som sexåring flyttade hon till Eksjö från Liared utanför Ulricehamn. I Eksjö fick Eva ett eget trädgårdsland och hade en örtintresserad granne.

– Hon blev 100 över år gammal och av henne fick jag min allra första ört som fortfarande finns här i Fobos trädgård, berättar Eva.
Varje vår är det intensivt planeringsarbete inför årets säsong i Fobos trädgård. Årets tema är ”Klosterträdgården” med målet att lyfta fram historien om hur man odlade förr. Dessutom ska det ha funnits munkar i området kring Fobos trädgård så även där finns en koppling. I trädgården finns många olika avdelningar och i en av dem finns sex trädgårdar som var och en speglar ett århundrade i Eksjös historia.

– De är dessutom namngivna efter kända eksjöprofiler, berättar Eva.
Fobo är välbesökt under sommarmånaderna. Inte bara av nyfikna besökare från Eksjö och Höglandet.

– Vi har besökare från hela norra Europa som är nyfikna på vår trädgård, berättar Eva.
Att intresset för trädgård och odling ökat ser Eva som en naturlig förlängning av den ökande klimatmedvetenheten i samhället.

– Allt hänger ihop och om jag kan bidra till att öka kunskapen kring odling och hållbarhet så känner jag att jag dragit mitt strå till stacken. Naturen sköter det mesta om vi bara har balans, säger hon.
Förutom fokus på det som går att äta i en trädgård finns det ju självklart väldigt mycket vackert i Fobos trädgård. Rosor, porlande vattenspel och väldoftande kaprifol blandas med hügelbäddar och prydliga örtagårdar.

– Vi är ganska många som är engagerade här och alla fokuserar på det de tycker är roligt. En del gillar att rensa, andra att så eller bygga, berättar Eva.
För Evas del innebär engagemanget även att hon tagit klivet in i politiken och sitter i kommunfullmäktige för Miljöpartiet.

– Men mitt politiska engagemang beror egentligen inte på miljön. Det handlar mer om våra barns framtid, säger hon.

Ålder: 63 år.
Familj: Fyra barn och sex barnbarn.
Bakgrund: Jobbade tidigare som chef på Försäkringskassan på Höglandet men är idag odlande pensionär som håller ett flertal kurser inom odlandets olika områden.
Det bästa med Eksjö: Småskaligheten och närheten till allt. och givetvis Fobos trädgård.