Inredning

Trendkollen: Belysningstrender

…med Torbjörn Andersson på Elon Elbutiken

Vi går mot mörkare tider vilket ökar behovet av ljus och lampor. Belysningsbranschen är inget undantag när det gäller mode och trender och idag finns ett stort utbud av både bordsarmaturer, taklampor och utomhusbelysning för alla smaker.
– Idag är belysningen en naturlig del av inredningen och generellt har vi fler ljuspunkter i våra hem jämfört med för tio år sedan, säger Torbjörn Andersson på Elon Elbutiken.

Bordsarmaturer med retrokänsla, naturmaterial eller mässing. Trenderna inom belysning följer ständigt med övriga inredningstrender och just nu tycks det vara ett brett spann i utbudet av lampor.

– Inomhus har belysningen blivit en mer självklar del av inredningen under de senaste decennierna. Det svänger rätt snabbt i vad som är modernt men just nu är glas, metall och porslin de stora trenderna när det gäller bordsarmaturer, berättar Torbjörn.

En teknisk trend är också att i princip all belysning ska kopplas till dimmer.
– Ibland vill du ha praktiskt arbetsljus och ibland vill du ha mysbelysning. Då är dimmern oslagbar och något vi ser en kraftig ökning av, säger Torbjörn.

Utomhus har belysningstrenden exploderat under de senaste åren. Allt fler väljer att belysa både fasad och delar av trädgården på olika sätt.
– Du behöver inte så mycket ljus i en trädgård för att få fin effekt. Många väljer att belysa buskar eller rabatter utanför uterummet vilket gör att du får mer sommarkänsla längre in på hösten till exempel. Dessutom är systemen för utomhusbelysning enkla att koppla in själv och skapade så att du kan koppla på fler ljuskällor efter behov, berättar Torbjörn.

Trendiga lampor

Bordsarmaturer från Hessels Colorama med böljande former och härlig känsla i lampskärmen.

Ljus i trädgården #1

Med ett ”plug & play”-system för belysningen i trädgården kan du låta antalet ljuskällor växa i takt med behov och önskemål. Finns hos Elon Elbutiken.

Ljus i trädgården #2

Trädgårdsspoten Luna är det perfekta valet när du vill skapa en fin stämning i din trädgård. Luna lämpar sig mycket bra till att lysa upp fasader, träd och buskar på upp till 3-4 meters höjd. Spotlighten är mycket lätt att installera och du kan bygga ut ditt system med fler lampor eller andra tillbehör. Luna finns hos Elon Johanssons mekaniska.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Inredning"

1. Markis från Höglandets markis. 2. Hatt från Väsk- och skoshopen. 3. Mugg med lock och sugrör från Blomsterlandet Bringners. 4. Lakrits med smak av jordgubbar och rosépeppar från Chocolaterie. 5. Solskyddsprodukter från Lotus hud och fot. 6. Klocka d …

Färgsättningen av husfasader går i cykler och stämmer ofta bra med övriga trender i mode och inredning. 1980-talets pasteller fastnade ofta på fasaden och så även det brunmurriga 1970-talet. De senaste åren har dock vitt och svart dominerat på husfasad …

Vackert bord uppdukat av Anna på Blomsterboden! Servetter, vaser och dekorativa blommor samt ljus och stenljusstakar från Blomsterboden. Godsakerna på träbrickor och mousserande svart vinbärs-cider från Norrby ängar. Tallrikar, assietter, bestick och C …

Bild: Smedstorp.com Vilka är de stora kökstrenderna idag och vad ska man tänka på vid planering av det nya köket? Vi tog en pratstund med Anki Hed som ritar kök på två av Elons butiker, Eksjö och Vetlanda. – Här i Eksjö blir det väldigt mycket lantlig …

Att måla om eller tapetsera är ett enkelt och relativt billigt sätt att förnya ett rum. Du behöver inte göra om hela rummet – effekten blir ofta väldigt stor även om du bara gör om en vägg …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …