Stjärnkocken som tände på grillning

Carina Engqvist

ulrik

Ulrik Lindelöv är kändiskocken som jobbat med både Gordon Ramsey och Leif Mannerström innan han tog finmatlagningen till grillgallret. I dag driver han flera restauranger i Alingsås med omnejd och som lagledare för landslaget i grillning är han flerfaldig medaljör i SM, EM och VM. I maj kommer han till Eksjö för att ge eksjöborna tips inför grillsäsongen.

Hur hamnade du vid grillen?
Jag kom till ett läge när det var dags att flytta hem till Allingsås och bilda familj. Jag fick frågan om jag kunde sätta ihop ett lag till grill EM i Ungern. Som en kul grej tog jag med mig gamla kollegor från olika stjärnkrogar. Vi var tävlingens underdog men vann och tog medalj även på VM i Jamaica.

I fjol vann ni överlägset på EM i Polen. Vad var det som avgjorde?
Vi vurmar för svensk enkel matlagning och använder gärna beprövade knep som vi lärt oss av gamla kockar. I Polen injicerade vi fläskbogen med ansjovisspad, som ger en trevlig rund sälta. Vi tillagade den länge på låg värme och det gick hem hos juryn.

I juni arrangeras både SM, NM och VM i grillning på Heden i Göteborg. Hur känns det att tävla på hemmaplan?
Det ska blir riktigt, riktigt kul! Det finns jäkligt många bra grillare runtom i Sverige, så vi är samtidigt lite oroliga att de ska slå oss… Men vi hade ett bra genrep i Polen och har ett starkt lag med två killar från Grillmästarna, Johan Drevehag, Andreas Mathiasson samt Henrik Stensvad och Karin Mattiasson.

Vad grillar du helst när du ska äta själv?
Jag gillar att grilla färska korvar. Annars blir det mycket lokalt kött från närområdet.

Behöver man en dyr gasolgrill eller funkar det lika bra att grilla över öppen eld i skogen?
Det går precis lika bra! Bara man har en bra ställning. När jag har med mina barn till svampskogen tänder vi en engångsgrill och grillar små hamburgare. Det är jäkligt gott! Sen slänger vi bara grillen i plåtinsamlingen.

Ulriks grilltips

  • Välj kött efter tid och temperatur. Kotlett, biff, entrecote, karré och flankstek kan grillas snabbt på hög värme. Bog, högrev, kind, sida och lägg behöver lång tid på låg temperatur.
  • Krydda med marinad som sprutas in i köttet, rub (grov kryddblandning) som trycks på köttet eller med glaze under tillagningen. Eller använda alla tre!
  • Var noga med att köttet har rumstemperatur när det läggs på grillen.
  • Torka av köttet innan tillagningen så fastnar inte köttsaften på gallret.