Uppför berg – Nedför dalar

Carina Engqvist

Foto: Maja Gerhardsson
adam_gustafsson

20-åriga Adam Gustafsson från Eksjö är en av landets bästa mountainbikeåkare. Han är fostrad i Eksjö Cykelklubb och när EM avgjordes i Huskvarna i maj bytte Adam för första gången de lokala tävlingskläderna mot landslagsdräkten.

Adam började egentligen sin tvåhjuliga karriär på motocross men fastnade snart för en tystare och mer miljövänlig cykel. En karriär som downhillåkare i norra Sveriges skidbackar krävde mycket resor och för fem år sedan började Adam i stället köra mountainbike. Snabbt går det fortfarande. Nyligen mättes hans toppfart på banan till 75 kilometer i timmen!

–  Det är en obeskrivlig frihetskänsla när man känner att man har 100 procent kontroll och blir ett med cykeln. Man flyger fram, det är som att köra motocross, fast i skogen, säger Adam. Han har blivit sin egen starka motor genom att trampa tusentals mil på Eksjö Cykelklubbs träningsslingor vid Ränneborg, Nannylund och Brännemon. I snitt tränar han 15 timmar i veckan, plus tid på gymmet. Vintertid kompletterar han träningen med längdskidåkning.

– Jag är inte precis den som tycker om att sitta stilla, ler Adam, som kommer till intervjun i bil mest av tidsbesparande skäl. I normalfallet väljer han alltid cykeln. När familjen ska på semester fungerar bilen oftast som följebil. Adam själv cyklar mellan destinationerna.

Eksjö Cykelklubb är en växande förening med mer än 500 medlemmar. Adam menar att ungdomsåren i klubben varit helt avgörande för hans framgångar.

– Vi var ett härligt gäng och utan cykelklubben och mina engagerade föräldrar hade jag aldrig varit där jag är i dag. Det är kul att så många hittat cyklingen och jag hoppas att fler börjar tävla. Det är roligt att ha ett mål med sin träning!

adam2013 kom de första stora framgångarna och Adam kammade hem två SM-medaljer. Året därpå hade han en formmässig svacka och i fjol var han skadad större delen av säsongen.
Sedan december 2015 har Adam en ny tränare, Mikael Flockhart, och tränar tillsammans med några av Sveriges bästa cyklister.

– Det har gett resultat. Jag har lyft mig jättemycket och det känns roligt när man får belöning för allt slit, säger Adam och betonar att cykeln går före allt just nu. De timmar som blir över efter jobbet som snickarlärling fylls med träning, mat, cykelmek och sömn.

– Vi pratar nästan bara cykel hemma. Det är tur att min flickvän också kommer från en cykelfamilj, och att hon förstår att det här är viktigt för mig.

Under våren har Adam varit på träningsläger på Cypern och tävlat bland annat i Tyskland och Danmark. Resultaten räckte för att förbundskapten Anders Ljungberg skulle ta med Adam i landslaget.

– Det känns fantastiskt att jag fick förtroendet och det var riktigt häftigt att få vara en del av en så stor tävling när den dessutom avgjordes på hemmaplan i Huskvarna. Att åka runt i landslagskläderna, att för första gången få skriva autografer och att se teamkompisarna göra riktigt bra prestationer, det var stort, säger Adam. Tyvärr lyckades han inte själv få till samspelet med cykeln och banan just den här tävlingen. Han kom i mål på plats 56 i Europamästerskapen.

– Det var inte min dag och jag är såklart jättebesviken. Samtidigt visste jag att jag var en underdog, konkurrensen var stor och jag tävlade mot de snabbaste killarna i Europa. Jag har resonerat med min coach och kommit fram till att det förmodligen var det psykiska som satte stopp för det fysiska, säger Adam, som med lite distans till tävlingarna ser EM-helgen som en värdefull erfarenhet.

– Jag har med mig lärdomarna och intrycken från EM och fortsätter enligt planen med inbokade tävlingar i Sverige, Norge och Danmark. Det är bara att köra på och visa på goda resultat.

Snabba svar om Adam!

Namn: Adam Gustafsson
Klubb: Eksjö Cykelklubb
Ålder: 20
Familj: Mor och far, syster och flickvän.
Bästa cykelminne: Långlopps-SM när jag kom i kapp under sista milen och fick mitt första SM-guld.
Bästa egenskap: Ödmjuk och målmedveten.
Mål: Att få en stadig plats i landslaget.

Snabba svar från Adam!

Downhill i Lindvallen eller Downhill i Åre?
Ränneslättsturen eller Cykelvasan
Cykelvasan är egentligen för lite stök och bök för min smak. Men i år startar jag nog i båda.
Stock & sten eller landsväg?
Banan eller Chokladkaka?
Det får bli banan eftersom jag är inte tål mjölkprotein.
Gran Canaria eller Öland?
Jag föredrar öar man kan cykla till.