Anders Uppström är Eksjös egen Guitar Hero

Carina Engqvist

uppstrom2

Anders Uppström har skolats hos några av Europas främsta gitarrbyggare och tillverkar exklusiva kvalitetsinstrument till både svenska och utländska gitarrister. De lokala musikerna höjer honom till skyarna. Själv är han noga med att inte låta hantverket bli vardag. Musik ska byggas utav glädje.

Han är uppvuxen i en musikalisk familj, mamman var musikpedagog och pappan pianist. Anders valde att utbilda sig till möbelsnickare och gick sedan vidare till Carl Malmstens Verkstadsskola. Gesällprovet, en elvasträngad altgitarr, fick toppbetyg och blev biljetten till en plats som mästarelev hos gitarrbyggarmästaren Max Strohmer i Tyskland. Under två år arbetade Anders med de bästa inom yrket och hann tillverka ett 100-tal gitarrer innan han flyttade hem till Sverige och slog sig ner i Eksjö 1998.

– Jag har fortfarande mycket kontakt med mina tyska kollegor, säger Anders, som bygger sina gitarrer på exakt samma sätt som hos mästaren. Varje beståndsdel tillverkas från grunden, av noga utvalda material. Allt från stallet till rosettmönstret runt resonanshålet. Halsen, huvudet och intarsian på greppbrädan. Bakom varje gitarr ligger minst 100 arbetstimmar. Processen kräver all ledig tid, men att lämna kontorsjobbet på Eksjö Maskin & Truck och bygga gitarrer på heltid är inget alternativ.

– Nej, risken är att passionen skulle ätas upp av jobbet och förstöra lusten. Det här är min fristad, säger Anders, där han står i den enkla verkstaden i villaträdgårdens uthus på Nannylundsgatan.
Vid arbetsbänken skapas de mest fantasiska instrument. Anders betonar att det praktiska arbetet varken är komplicerat eller svårt. Det måste bara ske minutiöst, med alla decimaler genom hela tillverkningsprocessen. Så – och bara så – får gitarren sitt exakta ljud och perfekta utseende.

– Det kräver sin noggrannhet, men när man kommit så långt handlar det i princip om mekaniskt arbete. Det stora jobbet sker i tanken, när gitarren byggs upp mentalt, berättar han.

»Bakom varje gitarr ligger minst 100 arbetstimmar«

Varje gitarr är helt unik och anpassas efter gitarristens specifika önskemål.

– Jag drivs av att tillverka något som består. Att bygga ett instrument åt en musiker är ytterligare en dimension. Det kan låta romantiskt, men faktum är att det är fascinerande att skapa något vackert som någon annan kan förmedla något vackert med.

Anders är en av många som applåderar att Eksjö blivit en musikstad, med många lokala band och stora artister på besök. I samband med Stadsfesten hyr Anders en lokal där  han visar upp sina gitarrer och låter musikintresserade känna, klämma och lukta på hantverket. Varje år bygger han och motivlackare Joakim Nors en gitarr som tillägnas någon av artisterna på spelschemat. Bland hyllningarna finns bland annat elgitarrer tillägnade Maja Ivarsson och DAD.

För ett par år sedan levererade Anders instrument till gitarristerna i lokala Earl and Dallas och just nu utrustas bandet Oakland med en specialbyggd gitarr.

– Det är vansinnigt roligt att höra sina egna instrument i professionella sammanhang.

Så här ser Anders gitarrer ut

Anders Uppström bygger både klassiska, stålsträngade och elgitarrer. Här ser du några exempel på hans hantverksskicklighet. Fler exempel hittar du på www.uppstromguitars.se