Sofia siktar på pallen

Magnus Östberg

Sofia Andersson är ett av hemmahoppen när USM i enduro kommer till Eksjö den 28 april.
– Jag siktar på pallen, säger hon.

För första gången i FMCK Eksjös historia har klubben fått äran att arrangera en av deltävlingarna i USM i enduro. Ränneslätt är ju sedan länge klassisk enduromark och nu ska alltså över 100 av Sveriges bästa ungdomar göra upp om SM-titeln. USM körs i sex deltävlingar där den i Eksjö är deltävling nummer två. I klubben finns flera hemmaåkare som har gjort fina placeringar i tidigare mästerskap. En av de som siktar på pallen är Sofia Andersson. Endast sjutton år gammal och med bara två år på motorcykel har hon snabbt blivit ett namn att räkna med. Förra årets USM blev dock inte riktigt vad hon tänkt sig.

– Jag bröt benet på en träning efter den tredje deltävlingen och kunde inte slutföra USM. Men på de deltävlingar jag körde kom jag trea. Så i år siktar jag på pallen i totalen och har som mål att vinna någon av deltävlingarna, säger hon när Eksjö & co är på besök under en träningskväll på Ränneslätt.

På schemat för kvällens träning står spårval. Det diskuteras flitigt hur man på bästa sätt kör över stock och sten i så hög fart som möjligt – utan att ta helt slut.

I klubben finns cirka 25 ungdomar som tävlar på regelbunden basis. I USM är det ungefär hälften av FMCK:s ungdomsåkare som deltar. USM-tävlingen på Ränneslätt körs i tre krävande sträckor med korta depåstop på Stopté.

– Den längsta sträckan är ungefär en mil, men det är bara 5-10 minuter mellan de olika sträckorna, säger Sofia.

Med enduron är det första gången jag känner mig riktigt hemma. Det är ju en individuell sport och du kan inte skylla på någon annan än dig själv om det går dåligt.

– Det är en väldigt fysisk tävling så jag har lagt mycket tid på att träna både kondition och styrka. Det blir många backintervaller och mycket tid på gym för att man ska orka under hela tävlingen, berättar Sofia.

I FMCK är Sofia en av få tjejer som kör enduro. Men intresset är stort och Sofia tycker att flera borde testa att köra.

– Jag gillar farten och gemenskapen. Många tror att man måste vara bra från början för att köra enduro. Men eftersom det är en individuell sport så tävlar man ju bara mot sig själv och alla hjälps åt för att man ska bli bättre, berättar Sofia.

Sofia har tidigare sysslat med en rad olika idrotter som fotboll, karate och friidrott. Men det var först med enduron som hon verkligen fastnade.

– De andra sporterna höll jag väl på med mest för kompisarnas skull. Med enduron är det första gången jag känner mig riktigt hemma. Det är ju en individuell sport och du kan inte skylla på någon annan än dig själv om det går dåligt. Samtidigt har vi en jättebra sammanhållning och gemenskap i klubben så det blir ändå en lagsammanhållning. Det passar mig perfekt, säger Sofia.

Att Sofia gör en elitsatsning kanske är uppenbart.

– Målet är att etablera mig i eliten. Jag satsar helhjärtat på detta och det blir inte mycket tid över för annat än plugg och enduro, säger hon.

Om väderleken håller i sig fram till den 28 april räknar arrangörerna med fina förhållanden med bra fäste vilket skapar förutsättningar för snabba åktider.

– Och det är ju farten jag gillar, så det passar mig bra, avslutar Sofia.

Sofia Andersson

Ålder: 17 år
Familj: Mamma Tina, Pappa Johan, storasyster Lovisa och lillebror Isak.
Studerar: På vård- och omsorgsprogrammet på Eksjö gymnasium
Bakgrund: Har kört enduro i två år och kom trea i tre deltävlingar 2018. I år siktar hon på pallen.