I Eksjö finns två parafotbollslag för personer med funktionsvariationer. Här får spelarna möjlighet att spela fotboll efter sina egna förutsättningar. Men det behövs både fler ledare och spelare.
– Vi har fler spelare från Nässjö än Eksjö i Kaffelaget just nu, säger Peter Titus.
Grunden Bois satte parafotboll på kartan i början av 2000-talet. De visade att fotboll är en sport som förenar och som alla kan utöva oavsett funktionsvariation. Med det genomslaget laget hade i media kan man tänka att manegen var krattad för efterföljande fotbollssatsningar. I Eksjö finns två parafotbollslag inom Eksjö fotboll; Kaffelaget och Seniormix.
– Det har inte varit någon spikrak väg till där vi är idag. Och fortfarande finns mycket att göra som vi ser som självklarheter för andra fotbollslag, berättar Peter Titus som är tränare och en av eldsjälarna bakom båda lagen.
Kaffelaget var det första para-laget som startades. Peter Titus hade flyttat hem till Eksjö med familjen och startade upp laget. Lagets namn bestämdes av sonen Jack och resten är historia. Nästan.
– Det var många röster som sa ”det där går aldrig i Eksjö”. Det fanns en rädsla på något sätt. Men min inställning har alltid varit att om det dyker upp problem, då löser man det, berättar Peter.
Sagt och gjort, Kaffelaget drog igång med mycket lek och fotboll. Men spelarna blev äldre och 2016 startades ett nytt parafotbollslag; Seniormix. Där finns spelare från 14 år och uppåt och laget har extremt hög träningsnärvaro och har spelat både cuper och SM.
– För många av våra spelare är laget det viktigaste som finns. Här blir de en del av något större och att dra på sig matchtröjan och spela match eller åka på cup är jättestort, berättar Peter.
Flera av spelarna bor på olika boenden runt om på Höglandet.
– Man kallar ju ofta personer med funktionsnedsättning för ”brukare” när de bor på ett boende. Men när de kommer in på planen så byter de skepnad från brukare till spelare. Det är något speciellt att se den förvandlingen som kan ske inom ramen för fotbollen, säger Peter.
I Seniormix finns idag närmare 30 aktiva spelare. I Kaffelaget är det färre och Peter efterlyser fler från Eksjö som vill vara med och prova på fotboll.
– Idag har vi betydligt fler spelare som åker från Nässjö än vad som kommer från Eksjö. Vi hoppas att det finns betydligt fler som vill prova på fotboll i Kaffelaget. Det borde finnas många här i stan som kan passa hos oss, säger han.
Idag är de båda parafotbollslagen en naturlig del av Eksjö fotboll och har också bidragit till att klubben tagit ytterligare kliv i ett värdegrundsarbete som kan komma hela klubben till nytta.
– Men jag skulle också önska att de andra lagen såg oss som en resurs. Man behöver inte ha en uttalad diagnos för att komma till Kaffelaget. Det kan handla om spelare som vill testa men som inte känner sig bekväma i ett normfotbollslag. Eller att de kommer till en av våra träningar som ledare och kikar hur det går till hos oss, berättar Peter.
Trots att lagen utvecklats och etablerats i Eksjö finns ingen organiserad serie eller något matchsystem. Allt måste arrangeras av ledarna själva genom att ringa runt till andra klubbar.
– En dröm vore ju att inkluderas i Smålands fotbollsförbund och få samma möjligheter som normfotbollslagen. I de större städerna finns organiserade parafotbolls-serier i olika nivåer beroende på funktionsnedsättning, men så här på landsbygden saknas det helt tyvärr, konstaterar Peter.
Som i all ideell verksamhet behövs också fler ledare. Idag är det Peter Titus och Mats Sjöstrand som utgör grunden för tränarstaben.
– Vi behöver fler engagerade personer som kan hjälpa till med både träningar och andra praktiska saker. Så är du intresserad – hör av dig. Du behöver inte nödvändigtvis ha någon erfarenhet av fotboll, avslutar Peter.